''Kızıl cin'' görüntülendi

Türkiye’de Fırtına bulutlarının içinde meydana gelen elektrik boşalmaları sonucu oluştuğu belirtilen ve Kızıl Cin olarak adlandırılan yıldırım fotoğraflandı

''Kızıl cin'' görüntülendi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fotoğraf tutkunu Fotoğrafçı Berkalp Turper, dün gece Rodos-Fethiye arasında etkili olan ve "Kızıl Cin" olarak adlandırılan yıldırımı, Bodrum açıklarında başarılı bir şekilde fotoğrafladı.

Sabah saatlerine kadar devam eden fırtına, gökyüzünü şimşeklerle aydınlatırken, Berkalp bu doğa olayını yakalamak için hazır bekledi. 

Fırtına bulutlarının içinde meydana gelen elektrik boşalmaları sonucu oluşan ve "Kızıl Cin" olarak adlandırılan nadir bir yıldırım türü, fotoğrafçının objektifine mükemmel bir şekilde yansıdı.

KIZIL CİN NEDİR?

Ege'de görülen Kızıl Cin hakkında Meteoroloji'den açıklama geldi. Kızıl Cin (Red Sprite) fırtına bulutlarının üzerinde, yaklaşık 95 kilometre yükseklikte oluşan, kırmızımsı parlak, plazma benzeri parıltı olarak biliniyor.

KIZIL CİN NASIL OLUŞUR?

Bu hava olayı, fırtına bulutlarının içinde oluşan elektrik boşalmaları sonucunda oluşuyor. Bu boşalmalar, bulutların içindeki pozitif ve negatif yüklü parçacıkların bir araya gelmesiyle gerçekleşiyor. Elektrik boşalmaları, nötr azot moleküllerinden geçen elektrik akımı sonucunda kızıl cinleri oluşturuyor.

Kızıl Cin'in oluşmasında etkili olan bir diğer faktör de fırtına bulutlarının büyüklüğü, bulutların içindeki elektriksel yük miktarı ve atmosferin sıcaklığı olarak biliniyor.

''Kızıl cin'' görüntülendi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.