Harran Üniversitesinden çevre dostu gemi gövdesi kaplama geliştirilecek

Harran Üniversitesi akademisyenleri son dönemlerde büyük projelere imza atmaya devam ediyor.

Harran Üniversitesinden çevre dostu gemi gövdesi kaplama geliştirilecek

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Mühendislik Fakültesinin denizcilik sektörü adına yapmış olduğu önemli bir proje kabul edildi. Proje kapsamında gemi gövdelerinde kullanılan çevre dostu ve maliyeti düşük olan kompozit malzeme geliştirilecek.

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Özen yürütücülüğünde “Denizcilik Uygulamaları İçin Hexagonal Bor Nitrür (h-BN) Katkılı Polyester Nano Jelkot Üretimi ve Yaşlandırma Koşulları Altında Özelliklerinin İncelenmesi” adlı TÜBİTAK 1001 projesi kabul edildi. 

Denizcilik sektöründe yaygın olarak kullanılan kompozit gemi gövdeleri için çevre dostu ve yenilikçi bir nano kaplama geliştirmenin amaçlandığı proje sonuçlarına göre elde edilecek kaplama, kompozit gemi gövdelerine uygulandığında, ek antifouling boya uygulamalarına ihtiyaç duymadan hem mekanik özellikleri koruyacak hem de çevresel sorunları en aza indirecek. Bu nano kaplama ayrıca denizcilik sektöründe bakım onarım maliyetlerini azaltma ve enerji kullanımını düşürme potansiyeline de sahip olacak.

Proje, TÜBİTAK’ın Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Konularından "Temiz ve Döngüsel Ekonomi" başlığı altında, "Enerji Verimliliği Sağlayan Yüksek Performanslı Yenilikçi Malzemeler" kapsamında destekleniyor. Ayrıca, "İleri Malzeme" başlığı altında "Kompozitlere Yönelik İleri Fonksiyonel Yüzey ve Kaplamalar" konusunda da önemli katkı sunması planlandı.

Farklı branşlardan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen multidisipliner bir yaklaşıma sahip proje, Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Dr. Gökhan Demircan, Arş. Gör. Abuzer Açıkgöz, Prof. Dr. Murat Kısa ile Biyoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ebru Uyar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kimya Bölümünden Doç. Dr. Gökhan Ceyhan ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Volkan Arıkan olmak üzere alanında uzman 7 araştırmacının katılımıyla hayata geçirilecek.

 

 

Harran Üniversitesinden çevre dostu gemi gövdesi kaplama geliştirilecek

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.