Şanlıurfa’da bulunan 1700 yıllık Aftuha ailesi

Şanlıurfa’da Samsat kapısı yakınlarında bulunan Aftuha Mozaiği, MS 2. ila 3. yüzyıllara tarihleniyor. Bir aileyi tasvir ettiği düşünülen eser günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor.

Şanlıurfa’da bulunan 1700 yıllık Aftuha ailesi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1901 yılında, Şanlıurfa’da Samsat kapı yakınında bulunan Aftuha Mozaiği, MS 2. ila 3. yüzyıllara tarihleniyor. Yaklaşık 2 metrekarelik bir alan kaplayan mozaik, günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor.

Üç friz halinde yedi küçük panodan oluşan mozaikte, üç kadın üç erkek büstü olmak üzere toplam altı figür görülüyor. Figürlerin başlarının yanlarında Estrangelo Süryanice yazıyla isimleri yer alıyor. En üsteki frizin sağında aile reisi Aftuha tasviri görülüyor. Başı hafifçe sağa dönük olan sakallı figürün başında Frig başlığı bulunuyor. Sağında ise Şumu’nun büstü yer alıyor. Frig başlıklı figürün üzerinde gri tunik ve sarı stola bulunuyor.

Orta frizdeki panolarda iki genç erkek tasviri yer alıyor. Sağda sarı Frig başlıklı ve dedesiyle aynı ismi taşıyan Garmu’nun büstü, solda ise gri Frig başlıklı Asu’nun büstü bulunuyor. Ağzı açık olan Asu, sanki konuşuyor gibi görünüyor.

Alt frizdeki üç panonun ortasında sekiz dikey satırlı Süryanice bir yazı, diğer iki tarafta ise iki kadın büstü bulunuyor. Sağdaki büst Bartalaha’ya, soldaki büst Şalmet’e ait. Yazıtta ise; “Garmu oğlu Aftuha, Şumu, Asu, Garmu. Ben Germo oğlu Aftuha. Bu ebediyet evini kendim için ve çocuklarım için ve varislerime sonsuza dek yaptım. Şalmet, Bartalaha.” yazıyor.

Şanlıurfa’da bulunan 1700 yıllık Aftuha ailesi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.