S-400, F-35, F-16 derken şimdi de fıstık… Urfa fıstığı ABD ile Türkiye’yi karşı karşıya getirdi

ABD, Avrupa’da ele geçirilen ve zararlı madde tespit edilen ABD menşeli Antep fıstıkları nedeniyle Türk firmaları suçladı. Ürünlerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşındığını iddia eden ABD, Avrupa Birliği’ne şikayette bulundu.

S-400, F-35, F-16 derken şimdi de fıstık…  Urfa fıstığı ABD ile Türkiye’yi karşı karşıya getirdi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Terörle mücadele, S-400, F-35 ve F-16 tedariki sorunları derken ABD ile Türkiye arasındaki sorunlara bir sorun daha eklendi. ABD’nin Avrupa’da ele geçirilen bozuk Antep fıstıkları için Türk firmalarını Avrupa Birliği’ne şikayet ettiği ortaya çıktı. İddia ise üzerlerinde zararlı madde tespit edilen ABD menşeli Antep fıstıklarının Türkiye’den değiştirilip gönderildiği. CNN TÜRK, ABD-Türkiye hattında yaşanan Antep fıstığı geriliminin detaylarına ulaştı.

İki ülke arasında yaşanan Antep fıstığı polemiği geçtiğimiz yıl mayıs ayında Avrupa’ya ihraç edilen ürünlerde yapılan denetimlerle patlak verdi. ABD menşeli Antep fıstığında zararlı mikotoksinler tespit edildi. Durum, Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Alarm Sistemi’ne işlendi. Vakaların sıklaşması ile ABD bu ürünleri izlemeye aldı.

ABD ise ağustos ayında Avrupa Birliği’ne bir uyarı yazısı gönderdi. Zararlı Antep fıstığının aslında Türk Antep fıstığı olduğunu belirten ABD’li makamlar, ihracatın da Türkiye üzerinden yapıldığını iddia etti. Türk firmaların bozuk Antep fıstığını daha az kontrole tabi tutulduğu için ABD fıstıkları ile karıştırdıkları ileri sürüldü.



Şikayet üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Başlatılan soruşturma geçtiğimiz günlerde tamamlandı. İncelemelerde ise ABD de dahil başka ülkelerden Antep fıstığı ithal edilmediği belirlendi. Ancak bazı firmaların işlemleri şüpheli bulundu.

Şüpheli firmaların ABD menşeli ürünleri serbest bölgelerden başka ülkelere naklettiği anlaşıldı. 3 yılda benzer 400’e yakın işlem tespit edildi. Ancak ürünlerin değiştirildiğine yönelik ise bir emare yok yine de önlem amaçlı bu firmalar mercek altına alındı, firma isimleri gümrüklere bildirildi.


Ürünleri ise yakın takibe alındı. Zararlı madde tespit edilen ürünlerin kime ait oluğu ise hala net değil. Türkiye kendi tarafında önlemleri sıklaştırdı. Buna rağmen Avrupa’da zararlı ürün tespit edilirse ABD’nin iddiası çürütülmüş olacak. Her iki ülke de konuyu yakından takibe almış durumda.

KAYNAK: CNN TÜRK

S-400, F-35, F-16 derken şimdi de fıstık… Urfa fıstığı ABD ile Türkiye’yi karşı karşıya getirdi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.