Şanlıurfa’da doktorların para sayma makinesi eksik! “Bıçak parası” isteyen doktoru şikayet edin...

ÖZEL HABER | 90’lı yılların bir doktor geleneği olan ve ameliyat öncesi istenen “bıçak parası” Şanlıurfa’da tekrar istenmeye başladı. Başta Harran Üniversitesi Hastanesi olmak üzere birçok hastanede, doktorlar büyük paralar karşılığında ameliyat etme şartını öne sürüyor. Dar gelirli vatandaşlardan bazıları ameliyat için başka illere gitmek zorunda kalıyor. Elden para isteyen doktorlara karşı tek mücadele savcılığa şikayet etmek...

Şanlıurfa’da doktorların para sayma makinesi eksik! “Bıçak parası” isteyen doktoru şikayet edin...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’daki üniversite hastanesi ile iki eğitim ve araştırma hastanesi adeta bölgenin sağlık üssü. Bu hastanelerde günde binlerce hastanın muayenesi yapılıyor. Şanlıurfa’daki hastanelere Şırnak, Mardin’in de aralarında bulunduğu birçok ilden çok sayıda hasta geliyor. 

Ancak bölgenin “sağlık üssü” olma yolunda ilerleyen Şanlıurfa’da, AK Parti iktidarından önce 90’lı yıllarda doktorların bir gelenek haline getirdiği ameliyat öncesi istenen ve halk arasında “bıçak parası” denilen gayri meşru talep yine hortladı. 

Geçmiş yıllarda büyük tepki çeken “bıçak parası” uygulaması reform niteliğinde atılan adımlarla önlenmişti. 

18/01/2014 tarih ve 28886 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile devlet üniversitelerinde öğretim üyesi olan hekimler muayenehane açamıyordu. 

Devlet üniversitelerinde öğretim üyesi olan hekimler için bu durum 2021'de değişti. 

Danıştay'ın emsal niteliğindeki kararıyla öğretim üyesi doktorların yeniden muayenehane açabilmesinin önü açıldı. Danıştay 10. Dairesi, üniversite hastanelerinde görev yapan öğretim üyesi statüsündeki doktorların, muayenehane açabileceğine hükmetti.

Bu karar çıkınca ve emsal karar göz önüne alınarak özellikle profesörler muayenehane açmaya başladı.

“40-50 BİN ÖDEME ŞARTI”

Bu da yok edilen “bıçak parası” saçmalığını adeta yeniden hortlattı.

Özellikle Harran Üniversitesi Hastanesindeki profesörler, iddiaya göre, ister zengin ister fakir olsun ameliyat öncesi 40-50 bin TL ödeme şartı öne sürüyor. Aynı dalda doktorun başka hastanede bulunmaması halinde ise hastanın payına, başka illere gidip parasız ameliyat arayışına girmek düşüyor.

Durumu abartan bazı doktorlar, iddiaya göre, hastalara, “özel muayenehaneme gelirsen şu kadar, hastanede ameliyat olursan şu kadar” diyerek hastanedeki ücreti biraz daha düşük tutup iki tercihten birini seçme dayatmasına bile gitti. Sonuçta her iki seçenekte de para var işin içerisinde.

 

HASTANE İDARELERİ DE BİR ŞEY YAPAMIYOR

Yeniden hortlayan bıçak parası karşısında hastane idareleri de çaresiz kalıyor. Tek çare ise hastaların veya hasta yakınlarının savcılığa suç duyurusunda bulunması. Zira hastanede doktorlar hastaneye yapılan ödemenin dışında elden de para alıyorlar ve böylelikle suç işlemiş oluyorlar.

Şanlıurfa’da doktorların para sayma makinesi eksik! “Bıçak parası” isteyen doktoru şikayet edin...

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.