Gastronomi şehri Şanlıurfa'nın damak çatlatan 14 lezzeti

Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra kendine özgü mutfağıyla da öne çıkıyor. Et ağırlıklı yemekleri, özgün tatları ve usta ellerde hazırlanan lezzetleriyle gastronomi tutkunlarını cezbeden Şanlıurfa'da keşfedilmeyi bekleyen birçok lezzet var. İşte Şanlıurfa'nın tadına doyulmaz lezzetlerinden 14 tanesi…

Gastronomi şehri Şanlıurfa'nın damak çatlatan 14 lezzeti

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa, kendine özgü mutfağıyla gastronomi tutkunlarını cezbediyor. Lahmacunundan kebabına, her biri özenle hazırlanmış yemekleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. 

Şanlıurfa, leziz yemek seçenekleri ile bilinen bir şehrimizdir. Şanlıurfa’nın bereketli topraklarında yetişen malzemeler ile hazırlanan lezzetler, damaklarda iz bırakır! Bu yazıda, Şanlıurfa’nın birbirinden popüler lezzetlerini sıraladık. Şimdi, gelin Şanlıurfa'nın meşhur yemeklerini birlikte keşfedelim!

LAHMACUN

Lahmacun, Şanlıurfa’nın baş tacı olan yemektir. Lahmacun, taş fırında hazırlanan ince hamurun içine; kıyma, maydanoz ve baharat karışımı ile harmanlanarak hazırlanır. Üzerine limon sıkılarak servis edilen bu enfes tat, tam bir Türk mutfağı klasiğidir.

URFA KEBABI

Şehre özgü baharatlar ile marine edilen kuzu eti, közlenmiş sebzeler ile bir araya getirilir Urfa kebabı oluşur. Urfa kebabı, genelde ayran eşliğinde servis edilen bir lezzettir. Bu yemek, yöre halkının favorilerindendir.

ÜZLEMELİ PİLAV

Kuş üzümü, kuşbaşı et ve nohudun pekmez ile buluştuğu üzlemeli pilav, Urfa mutfağının özgün tatlarından biridir. Üzlemeli pilav, besleyici ve lezzetli bir seçenektir. Bu yemek, özellikle et yemeklerinin yanında tercih edilir.

PATLICAN KEBABI

Patlıcan ve köftelerin şişe geçirilerek hazırlandığı bu kebap, kuzu eti ile hazırlanır. Yanında taze yeşillikler ile servis edilen patlıcan kebabı, Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerindendir.

AYA KÖFTESİ

Dövülmüş kara et kullanılarak yapılan aya köftesi, özellikle atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Aya köftesi yapımında acılı baharatlar kullanılıyor. Bu nedenle dikkatli bir şekilde yemeniz tavsiye edilir.

AĞZI AÇIK

Tuzlu hamurun içerisine kıymalı harcın eklenmesi ile bu yemek hazırlanıyor. Ağzı açık, farklı baharatlar kullanılarak lezzetlendirilen bir yemektir. Özellikle yöresel akşam yemeklerinde sıkça karşılaşılan bu lezzet, kahvaltılarda da tercih ediliyor.

PATLICAN SÖĞÜRTME

Közlenmiş patlıcan, biber, domates, soğan, sarımsak ve baharatların bir araya gelerek hazırlandığı patlıcan söğürtme, vejetaryen ve vegan beslenenler için ideal bir seçenektir.

ŞABUT BALIĞI

Sadece Fırat ve Dicle Nehirleri'nde bulunan şabut balığı, Şanlıurfa mutfağında fırınlama ya da ızgara olarak pişirilip servis ediliyor. Şabut balığı, sağlıklı ve lezzetli bir alternatiftir.

İÇLİ KÖFTE

Şehirde bir kültür mirası haline gelen içli köfte, içerisindeki Şam fıstığı ile farklı bir aroma sunuyor. Limon ile beraber servis edilen içli köfte, şehirdeki pek çok restoranda kolayca bulunabilir.

CİĞER ŞİŞ

Ciğer şiş, küçük parçalara doğranmış ciğerlerin şişlere geçirilmesi ile pişirilir. Ciğer şiş; nane, kimyon ve taze soğan ile daha lezzetli bir hal alıyor. Bu lezzet, şehirdeki kebap salonlarında bulunuyor.

YUVALAK

Kuzu eti kullanılarak hazırlanan yuvalak, Urfa mutfağının iddialı lezzetlerinden biridir. İçerisinde yağ ve sinir bulundurmayan kuzu eti kullanılarak yapılır. Ustalık ve özen gerektiren bu lezzet, yöre halkı tarafından ana yemek olarak sıkça tercih edilir.

KÜLÜNÇE

Külünçe, hem tatlı hem tuzlu olarak hazırlanabilen yöresel bir lezzettir. Şehirde sıkça evlerde yapılan bu kurabiye çeşidi, sağlıklı ve lezzetli bir alternatiftir. Pastanelerde ve tatlıcılarda da bulabilirsiniz.

ZİNGİL TATLISI

Mayalı ya da mayasız hamur kullanılarak hazırlanan zingil tatlısı, lokma tatlısına benzemesine rağmen farklı bir karaktere sahiptir. Kızgın yağda pişirilen tuzlu hamurun üzerine özel şerbet eklenerek servis edilir.

ŞILLIK TATLISI

Halk arasında "şilke" ya da "şillik" tatlısı olarak bilinen bu lezzet, tamamen Şanlıurfa yöresine özgüdür. Krep hamuru kullanılarak yapılan bu tatlı, tereyağı ve pekmez ile hazırlanan şerbet ile birleştirilir. Ceviz ya da fıstık ile süslenerek servise sunulur. Şanlıurfa’da mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir.

 

Gastronomi şehri Şanlıurfa'nın damak çatlatan 14 lezzeti

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.