Anket, SMS, e-posta, tören, resmi ziyafetler… Seçim yasakları yarın başlıyor!

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kaldı. Yarın itibarıyla seçime 10 gün kalacak ve propaganda serbestliği ile bazı seçim yasakları başlayacak. Bu yasaklar arasında vatandaşlara e-posta, SMS ve benzeri yollarla siyasi propaganda mesajları atmak da var. İşte o yasaklar…

Anket, SMS, e-posta, tören, resmi ziyafetler… Seçim yasakları yarın başlıyor!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31 Mart yerel seçimleri için propaganda serbestliği ve bazı seçim yarın (21 Mart Perşembe) başlıyor. Seçime kalan 10 günlük sürede YSK’nin belirlediği propaganda serbestlikleri ve seçim yasakları uygulamaya konacak. 

YSK’nın belirlediği takvime göre, propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00’de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59’da sona erecek. Bu süreçte, seçime katılım sağlayan siyasi partilerin adayları ve bağımsız adaylar, propaganda süresi sona erene kadar yazılı basında ve internet gazetelerinde ilan ve reklam yoluyla, sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda gerçekleştirebilecek.

 

SMS’Cİ BAŞKANLARA KÖTÜ HABER

Yine bu süreçte, genel yollar üzerinde, kamu binalarında, mabetlerde ve ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Bir diğer yasak ise açık alanlarda, güneşin batması sonrası ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda gerçekleştirilemeyecek. Başkan ve veya başkan adaylarının vatandaşlara SMS yoluyla yaptıkları propagandalar da yasaklanacak. SMS’in yanı sıra vatandaşlara e-posta ve benzeri yollarla da sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek seçim yasakları kapsamında bulunuyor. Şanlıurfa’da kimi başkanlar, SMS yoluyla sıkça propaganda yapıyor, bugün onların bu yöntemle propaganda yapması için son gün.

 

ANKETLER İÇİN SON GÜN

Bir başka yasak ise seçmenin oy tercihini etkileyebilecek anket, tahmin tarzı araçlarla ilgili. Bu 10 günlük sürede anketlerle bir siyasi partinin ve adayın lehine ya da aleyhine, vatandaşın oy tercihini etkileyebilecek biçimde yayın yapılması ve bunların bir şekilde dağıtılması yasak olacak. Yani, bugün anket açıklamak için son gün, yarın itibariyle yasak başlıyor. Öte yandan yine bu 10 günlük sürede bakan ve milletvekillerinin seçim gezileri sırasında makam araçlarını ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtaları kullanması yasaklanacak ve bakanların, milletvekili ve adayların seçim çalışmalarına hiçbir memur katılamayacak. Bu amaçla yapılan gezilerde protokol icabı olan karşılama ve uğurlama, törenler yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek.

 

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Diğer tüm seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de oy verme günü yani 31 Mart'a kimi yasaklar mevcut. İlgili yasanın 79. maddesi kapsamında oy verme günü alkollü içki satışı ve alkol tüketimi yasak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak ancak eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek servisi yapılabilecek. Seçim günü kolluk kuvvetleri dışında hiç kimse silah taşıyamayacak. 31 Mart Pazar günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organının seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapması yasak olacak, saat 18.00 ile 21.00 saatleri arasında Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Tüm yayınların serbest olacağı saat 21.00 olarak açıklansa da YSK, bu süreyi öne alabilecek.

Anket, SMS, e-posta, tören, resmi ziyafetler… Seçim yasakları yarın başlıyor!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.