İmara açılacağı endişeleri yersiz çıktı! Orman fakiri Şanlıurfa’da yakılan yerler yeniden ağaçlandırılıyor

Orman fakiri Şanlıurfa’da kasıtlı olarak yangın çıkarılan ormanlık alanların imara açılacağı daha önce gündeme getirilmişti. Yanan ormanların yeniden ağaçlandırıldığını belirten Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü, “Yanan ormanlık alanlardan imara açılmış veya başka maksatla kullanılmış 1 metrekare dahi ormanlık alan bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu. İddiaların odağındaki Karaköprü’de Doğukent Mahallesinde ormanlık alanda yanan 6,8 hektar alan geçen kasımda ağaçlandırıldı.

İmara açılacağı endişeleri yersiz çıktı! Orman fakiri Şanlıurfa’da yakılan yerler yeniden ağaçlandırılıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre, Türkiye'nin toplam orman alanı 2023 yılında 23 milyon 245 bin hektar olarak belirlendi. Bu alan, Türkiye'nin toplam yüz ölçümünün yüzde 29,8'ine denk geliyor. Şanlıurfa ise yüzde 0,77 ile en az ormanlık iller arasında 80. sırada bulunuyor. Yani Şanlıurfa orman fakiri iller arasında yer alıyor.

Ormanlık alanı çok sınırlı olan Şanlıurfa’da bir de OGM’ye ait ağaçlık alanların şüpheli şahıslar tarafından kasıtlı olarak yangın çıkarılıp yakıldığı ve imara açılacağı iddiaları gündeme getiriliyor. 

Son olarak geçen temmuzda Karaköprü ilçesinde Doğukent Mahallesindeki ormanlık alan şüpheli şahıslar tarafından kasıtlı olarak yakıldı.

Çıkan yangında 6.8 hektar büyüklüğünde bir alan kül oldu.

O tarihten sonra alanın nasıl değerlendirileceği merak konusuydu. 

Bazı vatandaşlar alanın beton yığınına dönüştürülmesinden endişe ediyordu. 

İddiaların aksine Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü, söz konusu alanın 11 Kasım, 'Milli Ağaçlandırma Günü'nde yeniden ağaçlandırıldığını açıkladı.

Müdürlükten yapılan açıklamada yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılarak ormanların küllerinden doğduğu kaydedilerek, yanan alanların en geç 1 yıl içinde ağaçlandırılmasının yasal zorunluluk olduğu hatırlatıldı. 

“Yanan alanların 1 metrekaresi dahi başka bir amaçla kullanılmamakta ve tamamı yeniden ağaçlandırılmaktadır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü'nde yanan ormanlık alanlardan imara açılmış veya başka maksatla kullanılmış 1 metrekare dahi ormanlık alan bulunmamaktadır. Yanan alanların her bir metrekaresine o bölgeye uygun fidanlar dikiyoruz. Yeniden bir orman ve ekosistem oluşması için tüm personelimizle büyük mücadele veriyoruz.

Ormanların korunması ve geliştirilmesi için çalışıyor, orman yangınlarından zarar gören alanları en geç 1 yıl içinde ağaçlandırarak tekrar orman vasfına dönüştürüyoruz. Yangından zarar gören orman alanlarında en kısa sürede yanan ağaçların kesimi ve sahadan uzaklaştırılmasını sağlıyoruz. Bu alan için teknik heyetin hazırlamış olduğu projeye göre, ormancılık teknikleri ile aynı yıl içinde rehabilitasyon, tensil veya ağaçlandırma çalışmaları ile tekrar ormanlaştırıyoruz. Orman yangınlarının yüzde 11'i doğal nedenlerden kaynaklı, yüzde 89'u insan kaynaklı çıkmaktadır.”

Açıklamada, yandıktan hemen sonra ağaçlandırılan bazı sahalarla ilgili bilgiler de paylaşıldı.

Buna göre, 2020 yılında Şanlıurfa Haliliye Osmanbey sahasında yanan 45 hektar ormanlık alana 207 bin 400 adet fidan dikilerek yeniden ağaçlandırılması yapıldı.

İddiaların odağındaki, 2023 yılında Karaköprü ilçesi bölge müdürlüğünde ormanlık alanda yanan 6,8 hektar ormanlık alan 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde tüm halkın katılımıyla yeniden ağaçlandırıldı. 

Ormanların bir milletin en önemli zenginlik kaynağı olduğu belirtilen açıklamada, “Çok uzun bir süreçte oluşan ormanlarımızı korumak ve yeni orman alanları oluşturmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Bu vatandaşlık görevimizi yerine getirirken ağacı ve ormanı korumanın uygarlığın en temel göstergesi olduğunu çocuklarımıza öğretmeli ve bu bilinçle ormanlarımıza sahip çıkmalıyız” denildi.

İmara açılacağı endişeleri yersiz çıktı! Orman fakiri Şanlıurfa’da yakılan yerler yeniden ağaçlandırılıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.