Şanlıurfa'da tarihi seçim! “Kürt seçmenler” AK Parti'den koptu: 7 ilçe DEM Parti'ye geçti!

AK Parti'nin Şanlıurfa kalesi sarsıldı. 31 Mart yerel seçimlerinde kentte siyasi dengelerde önemli bir değişim dikkat çekti. 2019'da 11 ilçede zafer kazanan AK Parti, bu seçimde sadece 4 ilçede belediyesini koruyabildi. AK Parti, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Karaköprü ilçesini Yeniden Refah Partisi’ne kaybederken, 7 ilçeyi de DEM Parti'ye kaptırdı. Bu kaybedilen ilçeler arasında, uzun yıllardır AK Parti'nin kontrolünde olanlar da bulunuyor.

Şanlıurfa'da tarihi seçim!  “Kürt seçmenler” AK Parti'den koptu: 7 ilçe DEM Parti'ye geçti!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından resmi olmayan sonuçlara göre dikkat çeken değişimler bulunuyor. AK Parti, kalesi olarak bilindiği Şanlıurfa’da hem Büyükşehir Belediye Başkanlığında hem de ilçelerin çoğunluğunda yarışı geride tamamladı. AK Parti, büyük bir kayıp yaşadı.

2019 seçimlerine Şanlıurfa’da 11 ilçeyi kazanan AK Partili başkanların yöneteceği ilçe sayısı 4'e düştü. AK Parti 7 ilçede belediye başkanlığı koltuğunu kaybetti. Bu kaybedilen ilçeler arasında, uzun yıllardır AK Parti'nin kontrolünde olanlar da bulunuyor.

 

NEREDEYSE 3’TE 2’SİNİ KAYBETTİ

Kesin olmayan sonuçlara göre, Birecik, Bozova, Halfeti, Ceylanpınar, Viranşehir ve Hilvan'ı DEM'e, Karaköprü'yü ise Yeniden Refah Partisi'ne kaptıran AK Parti, Eyyübiye, Haliliye, Akçakale ve Siverek'te ise seçimden zaferle çıktı. Harran'da ise 2019'da olduğu gibi Cumhur İttifakı ortağı MHP kazandı.

 

KARAKÖPRÜ'DE İLK MAĞLUBİYET

AK Parti, merkez ilçelerde ilk defa Karaköprü'de kaybetti. İlçe olduğundan beri AK Parti'nin kalesi olan Karaköprü'de bu seçim Yeniden Refah Partisi zafer kazandı. Karaköprü’nün belediye başkanı, eski başkanlardan Nihat Çiftçi oldu.

 

BİRECİK

Birecik ilçesinde AK Parti, daha önce 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde kazandığı zaferi bu seçimde kaybetti ve seçimi DEM Parti önde tamamladı. DEM Parti’nin adayı Mehmet Begit belediye başkanı seçildi. 

 

BOZOVA-HALFETİ

Bozova ve Halfeti ilçelerinde de benzer bir durum yaşandı. AK Parti, 2019'da BDP'den aldığı Bozova Belediyesini DEM Parti'ye, aynı şekilde Halfeti Belediyesini de DEM Parti'ye kaptırdı.

Bozova’da DEM Parti’nin adayı Aygül Kapıkayalı, Halfeti’de ise Mehmet Karayılan yarışı önde bitirdi.

 

CEYLANPINAR

Ceylanpınar ilçesinde de AK Parti'nin 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde kazandığı zafer sona erdi ve seçimi DEM Parti önde tamamladı. DEM Parti’nin adayı Uğur Kahraman seçimi kazandı. 

 

VİRANŞEHİR

Viranşehir ilçesinde de benzer bir tablo ortaya çıktı. AK Parti, 2019'da BDP'den aldığı Viranşehir Belediyesi'ni DEM Parti'ye kaybetti. Salih Ekinci, koltuğunu Serhat Dicle İnan’a bırakıyor. 

 

HİLVAN

Hilvan ilçesinde ise uzun yıllar Saadet Partisi ve sonrasında AK Parti'den belediye başkanlığı yapan Aslan Ali Bayık seçimi kaybetti ve Hilvan'da DEM Parti seçimi önde tamamladı. Hilvan’da kazanan isim Serhan Paydaş oldu. 

 

KÜRT SEÇMENLER AK PARTİ'DEN UZAKLAŞIYOR MU?

Bu seçimler, AK Parti'nin Şanlıurfa'daki gücünde önemli bir gerilemeye işaret ediyor. Özellikle DEM Parti'nin 7 ilçede zafer kazanması dikkat çekici bulunurken, bu durum, Kürt seçmenlerin AK Parti'den uzaklaştığının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

 

AK PARTİ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Şanlıurfa'daki yerel seçimlerde AK Parti bu kez umduğunu bulamadı. Partinin 2019'daki seçimlere göre oy oranında ve ilçe sayısında önemli bir düşüş yaşanması, bir sonraki seçimler için şimdiden merak uyandırdı.

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre:

AK Parti: 4 ilçe (Eyyübiye, Haliliye, Akçakale, Siverek)

DEM Parti: 7 ilçe (Birecik, Bozova, Halfeti, Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan, Siverek)

Yeniden Refah Partisi: Büyükşehir ve 1 ilçe (Karaköprü)

MHP: 1 ilçe (Harran) kazandı.

Şanlıurfa'da tarihi seçim! “Kürt seçmenler” AK Parti'den koptu: 7 ilçe DEM Parti'ye geçti!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.