Açlık ve yoksulluk sınırı verileri açıklandı! Fiyatlar tavan yaptı

DİSK/BİSAM tarafından hazırlanan Mart 2024 dönemine ait açlık ve yoksulluk sınırı verileri açıklandı. Verilere göre dört kişilik bir ailenin temel gıda harcamalarını kapsayan sağlıklı beslenme için gereken aylık tutar 16 bin 646 TL oldu.

5

DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), tarafından hazırlanan Mart 2024 dönemine ait ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’ yayımlandı. 

Hesaplama TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapıldı.

Araştırmada dört kişilik bir ailenin temel gıda harcamalarını kapsayan sağlıklı beslenme için gereken aylık tutarın 16 bin 646 TL olduğu belirlendi. Ancak bu rakam, sadece gıda giderlerini içeriyor ve diğer temel ihtiyaçlar dahil edilmedi.

Yoksulluk sınırının ise 57 bin 578 TL olarak hesaplandığı araştırmada, eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi diğer yaşam maliyetleri de dikkate alınıyor. Tek başına yaşayan bir kişinin ise en az 26 bin 517 TL harcaması gerektiği belirlendi.

Tek başına yaşayan bir kişinin yaşamını idame ettirmek için yapması gereken harcama ise en az 26 bin 517 TL olarak belirlendi.

Türkiye'de asgari ücret 1 Ocak 2024 itibarıyla net 17 bin 2 TL olarak uygulanıyor.