Şanlıurfa’nın kanayan yarası meclis gündemine taşındı!

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, son günlerde Şanlıurfa’da sulama kanallarında yaşanan boğulma vakaları nedeniyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Ayan, sulama kanallarının olduğu bölgelerde tedbirlerin yetersiz olduğunu vurguluyarak vatandaşların bilinçlendirilmediğini ifade etti.

Şanlıurfa’nın kanayan yarası meclis gündemine taşındı!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da özellikle yaz aylarında, serinlemek için kanal ve göletlere giren birçok çocuk ve yetişkinin boğulma haberi geliyor.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, bu konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması için Türkiye Büyük Millet Meclis'ine soru önergesi verdi.

Ayan’ın verdiği önergede şu ifadelere yer verildi:

“Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 21.08.2024

Şanlıurfa’nın şehir merkezi ve ilçelerinde bulunan tarımsal sulama kanalları ile göl ve göletler, her yıl birçok kişinin düşme ve boğulma sonucu hayatını kaybetmesine yol açmaktadır. Özellikle yaz aylarında, bölgedeki yüksek sıcaklıklar nedeniyle çocuklar başta olmak üzere birçok kişi serinlemek veya yüzmek amacıyla bu sulama kanallarına girmektedir. Bu tür olayların sonucunda her yıl yaklaşık 20 ila 50 arasında ölüm vakası yaşanmaktadır. Bu rakamlar kesin olmamakla birlikte, bölgede bu tür kazaların sıklığını ve ağır bilançosunu gözler önüne sermektedir.

Basına ve tarafımıza ulaşan haberler ile yerinde yaptığımız incelemeler sonucunda, sulama kanallarının etrafında gerekli koruyucu önlemlerin alınmadığı ve bu kanalların oluşturduğu tehlikeler hakkında yeterli farkındalık çalışmalarının yapılmadığı görülmüştür. Ayrıca, çocuklar ve yetişkinler için uygun fiyatlı ve güvenli yüzme havuzlarının eksikliği de dikkat çekmektedir.

Her yıl tekrarlanan boğulma vakaları ve tehlike saçmaya devam eden sulama kanallarıyla ilgili alınması gereken önlemlere dair çok sayıda resmi başvuru, öneri ve talep olmasına karşı ilgili kurum ve yapıların görevlerini yerine getirmediği ortadadır. Tarımsal sulama kanallarıyla ilgili önlem ve tedbirleri almak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nıza bağlı Devlet Su İşleri (DSİ)’nin görev ve sorumluluğundadır.
Son olarak 21.08.2024 tarihinde Şanlıurfa Bozova ilçesinde Atatürk Baraj Gölü’ne giren 14 yaşındaki bir çocuktan haber alınamamış, yapılan arama kurtarma çalışmaları sonrasında cansız bedenine ulaşılmıştır. Yine bir gün öncesinde 20.08.2024 tarihinde Harran’da sulama kanalına girdikleri bilinen 2 kardeşten haber alınamamış, arama çalışmaları sonucu bir kardeşin cansız bedenine ulaşılmış, diğerinin arama çalışmaları ise devam etmektedir.

Uzun yıllardır devam eden ve Şanlıurfa’nın yaz aylarında temel sorunlarından biri olan bu konuda, yönetmeliklere uygun, ihtiyaca yönelik tedbirlerin alınmaması yaşanabilecek ölümler ve kazaların en önemli sebebidir.

Bu bağlamda;
1. Son 5 yıllık sürede yerleşim alanlarındaki tarımsal sulama kanallarında boğularak, düşerek hayatını kaybeden çocuk ve yetişkin sayısı nedir? Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü çalışmalar nelerdir?

2. Şanlıurfa’da her yıl yaşanan can kayıplarına rağmen, Devlet Su İşleri’nin yerleşim alanlarında yer alan sulama kanalları çevrelerine, kanal boyunca koruyucu tel örgü, demir parmaklık vb. yapmamasının nedeni nedir?

3. DSİ’nin tel örgülerin çalındığı gerekçesiyle koruyucu önlem almamak yerine, bölgedeki sulama birliklerine zimmet ve bekçi görevlendirmesi yapmamasının nedeni nedir?

4. Sulama kanalları boyunca uyarı levhaları konmamasının, şehir merkezlerinde afiş ve reklam panolarında farkındalık çalışmaları yapılmamasının nedeni nedir?

5. Geceleri sulama kanalları seçilemediği için yaşanan trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla sulama kanalları boyunca ışıklı, fosforlu, belirtili işaret ve levhaların yapılmamasının nedeni nedir?

6. Sulama kanallarına düşen kişilerin can kaybı yaşamaması ve kolay bulunabilmesi için ana kanal içine tel veya demir ızgaralar konarak önlem alınması gerekirken, neden bu çalışmalar yapılmamaktadır?

7. Düşme, boğulma vakalarına karşı kanal boylarında ilk yardım ve can kurtaran görevlisi bulundurulmama nedeni nedir? Okullarda ve belediyelerde can kurtaran, ilk yardım eğitimi verilerek halka açık ücretsiz kurslar yapılmamasının nedeni nedir?

8. İhtiyaç olan yerlerde kurtarma amaçlı kayık, cankurtaran simitleri, sudan çekme amaçlı uzun saplı kanca, uygun kalınlık ve uzunlukta ip bulundurulmama nedeni nedir?

9. Belediye başkanlığı, Valilik, Kaymakamlık gibi yerel yönetim ve idarelerle ortaklaşa projeler geliştirilip çocuk ve yetişkinlerin kolay ve ucuz yolda ulaşabileceği güvenli havuzlar yapılmamasının nedeni ve gerekçesi nedir?

10. Bu tür olayların önlenmesi amacıyla yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve ailelerle iş birliği yapılarak yürütülen projeler veya planlar var mıdır? Varsa, bu projelerin mevcut durumu nedir?

11. Belediye, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve ilgili kamu kurumlarının, çocukların bu tür olaylardan korunması amacıyla yürüttüğü eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri var mıdır, varsa haklarında bilgi verebilir misiniz?

12. Su kanallarında yaşanan boğulma olaylarının azaltılması amacıyla gelecek dönem için planlanan yeni stratejiler veya projeler var mıdır? Varsa, bu stratejiler hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?”

Şanlıurfa’nın kanayan yarası meclis gündemine taşındı!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.