Tarihin tozlu sayfalarına yolculuk! Şanlıurfalı yazarın yeni kitabı okuyucuyla buluştu

Şanlıurfalı araştırmacı yazar Mehmet Kurtoğlu eserlerine bir yenisi daha ekledi. Kurtoğlu’nun ‘İsyan’ adlı kitabı okuyucularıyla buluştu.

Tarihin tozlu sayfalarına yolculuk! Şanlıurfalı yazarın yeni kitabı okuyucuyla buluştu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA – Şanlıurfalı araştırmacı yazar Mehmet Kurtoğlu'nun yeni eseri İsyan, Çizgi Kitabevi Yayınevi tarafından yayımlandı. Kurtoğlu, kitabını “yakın tarihe ışık tutan bir şehir romanı” olarak tanımladı. Kitap, dağılan Osmanlı İmparatorluğu, Ermeni isyanları ve Urfalı Nazif'in trajik aşk hikayesini anlatıyor.

Kurtoğlu, eseriyle ilgili şu bilgileri verdi:

 “Bu roman 1915 Urfa Ermeni isyanlarını konu almaktadır. Ayrıca Ammet Arif'in şiirinde sembolleştirdiği, adına ağıtlar yazılan Urfalı Nazif'i bir aşk hikayesi etrafında anlatmaktadır. 1900 yolların Urfa’sının mekanları, insanları ve yaşamı tasvir edilmiştir. Bir şehir romanıdır. Birçok hatıra tarih kitabı ve sözlü derlemelerden kurgulanarak kaleme alınmıştır. 2007 yılında üç ay aralıksız üzerinde çalıştığım bir roman. Dönemin şahsiyetleri vardır. Dr. Fişher. Dr. Künzler, Atatürk'ün belgeselini çeken ve o devirde Urfa'da subay olarak bulunan Cemil Filmer vs. Birçok simaya yer verilmiştir. Aynı zamanda Ermeniler, Süryaniler ve Yahudiler anlatılmaktadır. 1900 Yılların Urfa’sını merak edenlerin mutlaka bu romanı okuması gerekir. Zira bir şehrin hafızası saklı bu romanda.”

Kitap, tarihsel belgeler ve hatıralar ışığında, 1915 Ermeni İsyanları'nı ve bir şehrin çöküşünü aktarıyor.

Kitabın arka kapağında ise şu ifadelere yer verildi:

“Bin yılların susuzluğuyla kavrulurken ova, kızgın, çatlak topraklar vahşiliğin en acımasız şekilde yaşandığı bu şehri, cehennemden bir parça yapmıştı sanki. Saltanat şehri İstanbul’dan ayrı bir hüküm süren, devletin olmadığı, ağa ve şeyhlerin istediği gibi at koşturduğu, ilişkilerin parasal ve kaba güce dayandığı şehir, merkezi otoriteden uzaktı. Tanzimat Fermanı’nın ilanından ancak on yıl sonra Tanzimat Kanunları’nın ulaştığı şehir, devletin gözünde sürgünlerin mecburi ikamete tabi edildiği bir mekândı. Çözülme çağını yaşayan İmparatorluğun, zayıflığından faydalanan kesimler içinde azınlıklar ve misyonerler başı çekiyordu. Hafiyeler, İmparatorluk dışından gelen seyyah ve misyonerler, ittihatçı sürgünler şehirde fazlasıyla görülüyordu. Tabii ki bu olayların arasında Nazif, yiğitliğiyle her yerde hüküm sürüyordu. 

Mehmet Kurtoğlu, yakın tarihimizin tartışılan konusu, bugün dahi etkisi devam eden 1915 Ermeni İsyanlarını tarihi belge ve hatıralar ışığında belgesel olarak İsyan’da anlatıyor. Aşk, isyan, talan, cinayet ve kahramanlığın içiçe geçtiği bu romanda bir devrin trajik öyküsüne yer verilmiştir. Bir solukta okuyacağınız bu trajik aşk romanında bir imparatorluğun çöküşünü, bir şehrin yıkılışı ve bir kahramanın hazin ölümü anlatılmaktadır.”

Tarihin tozlu sayfalarına yolculuk! Şanlıurfalı yazarın yeni kitabı okuyucuyla buluştu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.