reklam alanı

Şanlıurfa altın yumurtlayan balıkla dünyaya havyar ihraç edecek!

Türkiye'nin alabalık üretiminde öncü illerinden biri olan Şanlıurfa, Karkamış Baraj Gölü'nde kurulan yeni tesislerle su ürünleri sektöründe dev bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Şanlıurfa, şimdi de mersin balığından havyar üretimiyle sektördeki yerini daha da sağlamlaştırmayı hedefliyor. Özellikle mersin balığının havyarı, kilogram başına 10 bin dolara (346 bin 588 lira) kadar alıcı bulabiliyor.

Şanlıurfa altın yumurtlayan balıkla dünyaya havyar ihraç edecek!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de alabalık üretiminde en üst sıralarda yer alan Şanlıurfa, Karkamış Baraj Gölü'nde kurulan tesisler sayesinde şimdi de mersin balığından havyar üretiminde merkez olma yolunda ilerliyor. Birecik ilçesi ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini birbirine bağlayan bu su kaynağı, bölgenin su ürünleri üretimi için önemli bir potansiyel taşıyor.

AKGÜN: MERSİN BALIĞINDAN HAVYAR ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa’daki Karkamış Baraj Gölü Havzasında mersin balığından havyar üretimi için çalışmalar devam etmekte. @TCTarim, @bsgmtr, @Sanliurfatarim ve @bal_l74376 olarak üreticilerimizin yanındayız. Su ürünleri yetiştiriciliği sektörü, ilimizin büyük avantajlarından biri" dedi.

HAVYAR NEDİR?

Havyar, zengin sofraların en değerli yiyeceklerinden biridir ve balıkların yumurtalarından üretilir. Dünyada en çok bilinen havyar türleri siyah ve kırmızı havyardır. Siyah havyar, nadir bulunduğu için oldukça değerli bir üründür ve besin değeri bakımından çok zengindir. Bu nedenle dünya genelinde ticareti yapılan bir ürün olma özelliği taşır.

MERSİN BALIĞI VE HAVYAR ÜRETİMİ

Mersin balığı, 4 yıl sonunda cinsel olgunluğa erişen bir türdür. Dişi mersin balıkları havyar üretirken, erkek balıklar et balığı olarak değerlendirilir. Dünyanın en pahalı gıda ürünlerinden biri olan havyar, dişi mersin balığının yumurtalarından elde edilir. Havyar almak için balıkların genellikle 6-7 yaşına kadar beslenmesi gerekir. Havyar, balıklardan sağılarak alınır, balıklar kesilmez. Sağılan balıklar bir süre dinlendikten sonra tekrar havuzda yaşamaya devam eder.

Ancak Türkiye'deki üretim süreci farklıdır; mersin balıkları, 6-7 yaşına geldiğinde kesime gönderilir ve havyarları çıkarıldıktan sonra eti, derisi ve kemiği de değerlendirilmektedir. Mersin balığının havyar verimi, balığın ağırlığının yaklaşık %10'u kadar olup, 6-7 yıl sonunda 5-6 kg ağırlığa ulaşan dişi balıklardan ortalama 500-600 gram havyar elde edilir.

10 BİN DOLARLA DEĞERİNİ BULUYOR

Mersin balığının havyarı, özellikle ekonomik değeriyle dikkat çekiyor. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, mersin balığının nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Mersin balığının yavrusu, özellikle havyarı büyük bir ekonomik değere sahip. Havyarın kilogramı, 1.000 dolardan 10.000 dolara kadar alıcı bulabiliyor" dedi.

 

Şanlıurfa altın yumurtlayan balıkla dünyaya havyar ihraç edecek!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.