Şanlıurfa'da Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan meyan kökü şerbeti, soğuk içimiyle damaklarda eşsiz bir lezzet bırakıyor. Susuzluğa iyi geldiği bilinen bu şerbet, aynı zamanda böbrek ve mide rahatsızlıklarına da faydalı. Ramazan ayında ve sıcak havalarda özellikle tercih ediliyor.
Meyan kökü şerbeti, Fırat Nehri çevresinde yetişen meyan köklerinin toplanıp, ayıklandıktan sonra kurutulup makineden geçirilmesiyle hazırlanıyor. Kökler, yaklaşık 6 saat boyunca su içinde bekletilip rengini ve aromasını alması sağlanıyor. Bu zahmetli süreç, meyan şerbetinin kendine özgü lezzetini oluşturuyor.
Şanlıurfa'da meyan kökü şerbeti üretimi yapan "Şerbetçi Hacı Naci" olarak tanınan Ahmet Naci Ökkaş, bu işin öncülerinden biri. Yarım asırdan uzun süredir meyan şerbeti üreten Ökkaş Gazeteipekyol.com’a
Ökkaş, bu yıl Ramazan ayının kış mevsimine denk gelmesine rağmen satışlarının devam ettiğini belirtti.
ÖKKAŞ USTA: BU BİTKİYİ İŞLEYEBİLECEK BİR FABRİKAMIZ BULUNMAMAKTADIR
Gazeteipekyol.com’a
“Meyan kökü, Kahramanmaraş’ta işlenmektedir. Evvelki yıl tonunu 25 bin liradan, geçen yıl 150 bin liradan, bu yıl ise 200 bin liradan temin ettim. Fiyat artışlarının temel sebebi, bu bitkinin Kahramanmaraş’ta işlenmesi ve geçen yıl meydana gelen depremler nedeniyle fabrikaların hasar görmesidir. Oysa meyan kökü, Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yetişmektedir. Ancak ne yazık ki burada bu bitkiyi işleyebilecek bir fabrikamız bulunmamaktadır. Yanı başımızdaki Gaziantep’e baktığımızda, üretim konusunda çok ileri olduklarını görmekteyiz. Bizde ise meyan kökü yetişmesine rağmen işleyip değerlendiren kimse yok.”
“TAVSİYEM, ŞERBETİ SOKAKTAN DEĞİL, GÜVENİLİR ŞERBETÇİLERDEN ALMALARIDIR”
Ökkaş, şerbetin güvenilir şerbetçilerden alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu meslekte birçok hile mevcuttur. Bu nedenle tüketicilerimize nacizane tavsiyem, şerbeti sokaktan değil, güvenilir şerbetçilerden almalarıdır. Meyan şerbeti, herkesin yapabileceği bir içecek değildir. Üretim esnasında hijyen kurallarına büyük önem vermekteyiz.” şeklinde konuştu.
“BİR BARDAK MEYAN ŞERBETİ BİN BİR DERDE DEVADIR”
Meyan şerbetinin faydalarına da değinen Ökkaş Usta, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Meyan şerbeti oldukça faydalı bir içecektir. İçeriğinde hiçbir şekilde boya veya kimyasal madde bulunmamaktadır. Ham maddesi olan meyan kökü, Allah’ın bir lütfu ve kudretidir. Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelmesinin yanı sıra mide problemlerinin giderilmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, bazı cilt hastalıklarının tedavisine, astım krizlerinin azalmasına, kan şekerinin düzenlenmesine, diş çürüklerinin önlenmesine ve sindirimin kolaylaşmasına katkı sağlar. Kısacası, bir bardak meyan şerbeti bin bir derde devadır. Vatandaşlarımız günde 2-3 bardak tüketebilirler ancak aşırı tüketimi tansiyonu tetikleyebilir.”
POŞETİ 25 LİRADAN 40 LİRAYA ÇIKTI
Ökkaş, yılda ortalama 7-8 ton meyan kökünü işleyerek sattığını belirtirken, bu yıl fiyatların arttığını vurguladı. Geçen yıl poşet başına 25 lira olan fiyatın, bu yıl 40 liraya yükseldiğini söyleyen Ökkaş, “Fiyatlara gelecek olursak, geçen yıl bir poşetini 25 liradan satarken bu yıl 40 liradan satışa sunmaktayız. Bir poşette ise yaklaşık 5 su bardağı, yani ortalama 1 litre şerbet bulunmaktadır. Daha uygun fiyatlara satmayı gönülden isterdik ancak maliyetlerimizi karşılamamaktadır. Yılda ortalama 7-8 ton meyan kökünü işleyerek satışa sunmaktayım.” dedi.
“BU LEZZETİ BİLENLER, SOĞUK HAVAYA ALDIRIŞ ETMEMEKTEDİR”
Ramazan ayının kışa denk gelmesine rağmen, satışlarının devam ettiğini belirten Ökkaş, son olarak şöyle konuştu:
“Meyan şerbeti, özellikle yaz aylarında daha çok tercih edilmektedir. Sıcak havalarda serinletici özelliğiyle öne çıksa da kış mevsiminde de ilgi görmektedir. Bu yıl Ramazan ayı kış mevsimine denk gelmesine rağmen satışlarımız devam etmektedir. Bu lezzeti bilenler, soğuk havaya aldırış etmemektedir. Meyan şerbetinin tutkunları, mevsim fark etmeksizin bu içeceği tüketmeye devam eder. Yerde bir metre kar dahi olsa, müşterilerim bu lezzetten vazgeçmez ve gelip şerbetlerini alırlar. Ramazan ayında ise iftara yakın saatlerde daha fazla talep görmektedir.”
0 Yorum