Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim dalında öğretim üyesi olarak akademik kariyerini sürdüren Şanlıurfalı Prof. Dr. Şervan Gökhan, çağın en önemli sorunlarında biri olan ekran kayan ekran sendromuna dair önemli bir yazı ile okuyucularına ulaştı.
Prof. Dr. Gökhan “Beyin Çürümesinden Kalabalık Yalnızlığa: Kayan Ekran Sendromu” yazısında dijitalleşmenin artmasıyla teknoloji kullanımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu ifade ederek bunun tüm toplumun geleceğini tehdit eden bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Digital istismar, hafıza kaybı, döngüsel hale gelen depomin salınımın yan etkileri, beyin çürümesi ve bireyin yalnızlaşmasına neden olan ekran bağımlılığına karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Gökhan, yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Tüm aile bireylerinin katılacağı dijital detoks programları ile ekran sürelerini azaltma, eğitici içerikler ve bilinçli internet kullanımı ile pasif tüketim yerine aktif öğrenmeye yönelik etkinlikler tercih edilmelidir. Bütün bağımlılıklarda birey toplumdan ve insanlardan uzaklaşırken bu durum yalnızlaşmaya yol açar. Beyni çürüyenin kalabalıklarda yalnızlaşma ihtimali daha fazla, yalnız kalanın ise sosyalleşmesi daha az ve dolayısıyla beyninin çürümesi yine daha fazla olur. Son olarak alınacak kişisel tedbirlerin bir yere kadar bu olumsuz durumu sınırlayacağı açık olup bu konuda politikaların oluşturulup hayata geçirilmesi son derece önemlidir. ”
Kaynak: Vejdi Uluç
0 Yorum