Milyonların beklediği haber geldi…
Hazine ve Maliye Bakanlığı, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren borç yapılandırması için hazırlıklara hız verdi. MİA Haber'in edindiği bilgilere göre, yeni düzenlemenin haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) sunulması ve onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
2023 yılının Ocak ayında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilen "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi" ile vergi ve sigorta primleri gibi kamuya olan yükümlülüklerin yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı gibi düzenlemeler öngörülüyordu. Teklif, 9 Mart 2023'te yürürlüğe girdi ve vergi borçlarını olan vatandaşlar, 48 ay taksitle ödeme imkânı sağladı. Bu düzenleme sayesinde, borçlarını yapılandırarak ödeme kolaylığı sağlanmış oldu.
2025 YAPILANDIRMA KANUNU İÇİN YENİ ÇALIŞMALAR
2023 yılının sonunda, bir kez daha yapılandırma çalışmalarına başlanacağı duyuruldu. Haziran ayında TBMM'den geçmesi beklenen yeni kanun, vatandaşlara Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK, vergi, KYK gibi birçok borç kaleminde kolaylık sağlamayı hedefliyor. Bu yeni düzenlemenin, 7440 sayılı kanundan daha avantajlı olması bekleniyor.
MATRAH ARTIRIMI DÜZENLEMESİ
Öne çıkan en önemli düzenleme ise matrah artırımı olacak. 2025 Yapılandırma Kanunu'nda, işletmelere daha fazla kolaylık sunulması, matrah artırımında hesaplama katsayılarının daha uygun oranlarla belirlenmesi planlanıyor.
KAPSAMA DÂHİL EDİLECEK BORÇ KALEMLERİ
Yeni düzenlemeye dâhil edilmesi beklenen borç kalemleri arasında şunlar yer alacak:
SGK Prim Borçları: İşveren ve sigortalıların prim borçları
BAĞ-KUR Borçları: İhya bekleyen ve primlerini ödeyemeyen BAĞ-KUR’luların borçları
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Borçları: Sigortasız vatandaşların GSS prim borçları
Vergi Borçları: Gelir vergisi, KDV ve diğer vergi kalemleri
KYK Öğrenim Kredisi Borçları: Öğrenim kredisi borcu olan mezunlar
Elektrik, Su, Doğalgaz Borçları: Kamu ve özel sektördeki fatura borçları
Trafik Cezaları ve Diğer Kamu Borçları: Trafik cezaları ve diğer idari para cezaları
Kaynak: HABER MERKEZİ
0 Yorum