Terörsüz Türkiye hedefi kapsamında, PKK'nın silah bırakma ve fesih sürecine ilişkin tarihin belirlendiği öne sürüldü.
Türkiye gazetesinin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, örgütün fesih kongresinin mayıs başında toplanması, haziran sonuna kadar da örgütün elindeki silahların tesliminin tamamlanması iddia edildi.
Bu kapsamda sürecin hukuki ve siyasi altyapısının oluşturulması için Meclis'in tatile girmeden bazı adımların atılması gerektiği öne sürüldü.
SÜREÇ YENİDEN ELE ALINACAK
Süreç planlandığı gibi tamamlanırsa, Meclis’in tatile gireceği temmuz ayına kadar siyasi ve hukuki bazı adımların atılması da gündeme gelecek. Bu kapsamda, infaz yasasında ve terörle mücadele yasasında yapılacak değişikler ile terörsüz Türkiye sürecinin hukuki altyapısını oluşturacak bazı yasal adımların gündeme gelebileceği belirtiliyor. Ancak silahlar bırakılıp, fesih tamamlanmadığı sürece hükümet veya Meclis’te bu konularda hiçbir başlık gündeme getirilmeyecek.
Terör örgütü kendini feshetse bile yeni süreç kapsamında PKK lideri Abdullah Öcalan’a af anlamına gelecek bir adım atılmayacak. Öcalan İmralı’da kalmaya devam edecek ancak cezaevi şartları yeni sürece uygun olarak yeniden ele alınacak.
KONUTTA İNFAZ
Bu kapsamda Adalet Bakanlığı, yeni yargı paketi kapsamında hükümlülerin cezalarıyla ilgili olarak ‘hafta sonu infaz’ gibi infaz usullerini daha etkin hâle getirmek amacıyla bir süredir çalışmalar sürdürüyor.
Adalet Bakanlığı kaynakları, konutta infazın terör hükümlülerini kapsamadığını, ancak gelişmelere göre bu konunun da tartışmaya açılabileceğini belirtiyor. Ceza İnfaz Yasasında yapılacak değişiklerin ‘Terörsüz Türkiye’ hedefine uygun olarak revize edilebileceği ifade ediliyor. Şu anda cezaevlerinde 25 bin civarında terör hükümlüsü bulunuyor. Bu hükümlülerinin 17 bini PKK ve diğer örgütlere mensup, 8 bini ise FETÖ örgütünden ceza alanlardan oluşuyor. Yeni infaz usullerine yönelik bir yasal değişiklik yapılması durumunda hastalar, çocuklu kadınlar ile bir başkasının yardımı olmadan hayatını idame ettiremeyen 65 yaş üstü yaşlı hükümlülerin kalan cezalarının konutta infaz edilebilmesi gündeme gelecek.
0 Yorum