Trafik kazalarını azaltmak için kapsamlı bir eylem planı hazırlayan İçişleri Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunmaya hazırlandığı düzenlemenin detaylarını netleştiriyor. Yeni plan, özellikle ileri yaştaki sürücülere yönelik önemli kısıtlamalar getiriyor. Bakanlık, sürücü belgelerine yönelik kapsamlı değişiklikleri içeren düzenleme ile hem para hem de idari cezaların caydırıcılığını artırmayı hedefliyor.
AB MODELİ GÖZ ÖNÜNDE
Avrupa Birliği’nin 75 yaş üstü sürücüler için gündeme getirdiği “şartlı ehliyet” modeli, Türkiye’de de masada. Mevcut uygulamada, 65 yaş üzerindeki sürücüler ehliyetlerini yenilemek için her 3 yılda bir sağlık raporu almak zorunda. 80 yaşını aşanlar ise bu işlemi 2 yılda bir tekrar ediyor. Ancak son dönemde yaşlı sürücülerin karıştığı kazaların artması, bu sürelerin yeniden düzenlenmesini gündeme taşıdı.
YILLIK SAĞLIK MUAYENESİ GELİYOR
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yeni düzenleme ile 65 yaş üstü sürücüler için sağlık kontrolü aralığı 3 yıldan 2 yıla indirilecek. 80 yaşını geçen sürücüler ise her yıl sağlık kontrolünden geçmek zorunda kalabilir. Bu adımın amacı; refleks zayıflığı, görme ve işitme sorunları gibi yaşla birlikte artan risklerin trafikteki etkisini azaltmak.
SÜRÜCÜ BELGELERİNDE YENİ KRİTERLER
Eylem planı, sadece yaşlı sürücülerle sınırlı kalmayacak. Trafik kurallarına uymayan sürücülere yönelik para cezalarının artırılması ve bazı ihlallerde ehliyet puanı sisteminin daha sert işlemesi de gündemde. Ayrıca B sınıfı ehliyetlerin yaş kriterlerinde değişiklik yapılması da değerlendiriliyor.
YASA MECLİS YOLUNDA
Mayıs ayı içinde Meclis’e sunulması beklenen eylem planı, önce TBMM komisyonlarında ele alınacak. Komisyonlardan geçmesi durumunda, Genel Kurul’da oylamaya sunulacak ve kabul edilen maddeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, uygulamaya geçilmesi bekleniyor.
0 Yorum