reklam alanı

Urfa'dan ayrılan Suriyelilerin ortak sorunu: Dönüş biletini ‘hayat pahalılığı’ kesti

Ajans Urfa köşe yazarı Salsabil Kassem bugün kaleme aldığı yazısında Suriyelilerin gidiş sebebini yazdı. Kassem, köşe yazısında geri dönüşlerin ardındaki ana motivasyonun, Suriye'deki siyasi değişim kadar, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklar olduğunu da vurguladı.

Urfa'dan ayrılan Suriyelilerin ortak sorunu: Dönüş biletini ‘hayat pahalılığı’ kesti

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı, milyonlarca insanın hayatını alt üst etti ve çok sayıda kişi güvenli bir liman arayarak sınırları aştı. Bu dönemde Türkiye, insani bir sorumlulukla Suriyeli mültecilere kapılarını açtı ve yıllar boyunca onlara ev sahipliği yaptı. Dünyanın dört bir yanından takdirle karşılanan bu misafirperverlik, Türkiye’yi dünyanın en büyük Suriyeli nüfusuna sahip ülkesi konumuna taşıdı.

Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın ardından, 8 Aralık 2024’te Şam’ın düşmesi, Beşar Esad’ın ülkeyi terk etmesi ve 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesiyle birlikte ülkede yeni bir dönem başladı. Bu gelişmelerin ardından, Türkiye’deki Suriyeli vatandaşlar da vatanlarına dönüş yolculuğuna başladı.

1 MİLYON 290 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre, 8 Aralık 2024 sonrası 550 bin Suriyeli güvenli bir şekilde ülkesine dönerken, 2016 yılından bu yana toplam 1 milyon 290 bin kişi “gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli” şekilde Suriye’ye geri dönmüş oldu.

ŞANLIURFA’DAN DA GİDENLERİN SAYISI ARTTI

Türkiye’de uzun yıllardır en çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan illerden biri olan Şanlıurfa’da da sayılar ciddi oranda düştü. Önceki yıllarda 200 binin üzerinde olan Suriyeli nüfusu, son verilerle birlikte kritik eşik olan 200 binin altına gerileyerek 197 bin 270 olarak kayıtlara geçti.

Ajans Urfa köşe yazarı Salsabil Kassem, bugünkü yazısında Türkiye’den Suriye’ye yapılan geri dönüşleri değerlendirdi. Kassem’e göre, Suriyelilerin ülkelerine dönmesinde sadece Suriye’deki siyasi değişim ve rejim değişikliği değil, Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar da belirleyici bir rol oynuyor.

KASSEM: SURİYELİLERİN ÇOĞU İÇİN İLK NEDEN EKONOMİK ZORLUKLARDI”

Kassem, köşe yazısında, yüksek yaşam maliyetleri, iş bulma zorlukları ve ekonomik belirsizliklerin, Suriyelilerin geri dönüş kararlarını hızlandıran unsurlar arasında yer aldığını belirtti.

İşte Kassem’in yazısının ilgili kısmı:

“Şanlıurfa yıllardır birçok kültürü, hikâyeyi ve insan akışını içinde barındıran bir şehir. Ancak bu akışın en sessiz ve en derin tarafını, şehirden giden Suriyelilerin hikâyesi oluşturuyor. Birçok kişi için Urfa geçici bir durak olmuş olsa da, bazıları için buradan gitmek zorunda kalmak bir hayatın kırılma noktasıydı. Peki bu gidişlerin ardında hangi gerçekler yatıyordu?

Urfa’dan giden Suriyelilerin çoğu için ilk neden ekonomik zorluklardı.

Artan kira fiyatları, düşük gelir, iş bulma sıkıntısı ve geçim yükünün ağırlığı; onları daha büyük şehirlere ya da yurtdışına yönelten güçlü bir etken oldu.

‘Çalışıyorum ama geçinemiyorum’ cümlesi, gidenlerin en çok söylediği cümlelerden biriydi.”

 

 

 

Urfa'dan ayrılan Suriyelilerin ortak sorunu: Dönüş biletini ‘hayat pahalılığı’ kesti

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.