Şanlıurfa’da 2023’te kaç kedi köpeğe çip takıldı?

ÖZEL HABER | Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilen kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi uygulaması kapsamında Şanlıurfa'da kaç hayvana çip takıldığını açıkladı. Açıkgöz ayrıca, evde kedi köpek besleyen vatandaşlara hem kendi hem de hayvanların sağlıkları için de dikkatli olmaları gerektiğini belirtirken çip taktırmayanlara da uyarılarda bulundu.

Şanlıurfa’da 2023’te kaç kedi köpeğe çip takıldı?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA - 26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ile evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Çip taktırmak için verilen son tarih 31 Aralık 2022 sone erdi.

Çip uygulaması ile Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle, acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri ile birlikte aşı, sahip değişikliği, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgileri de kaydediliyor.

Gazete İpekyol’a konuşan Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, Şanlıurfa’da 2023 yılında kaç hayvana çip takıldığını açıkladı. Çip taktırmayan hayvan sahiplerine de uyarılarda bulunan Açıkgöz, çip taktırmadıkları takdirde  cezai işlem ile karşılaşacaklarını hatırlattı.

AÇIKGÖZ: 4 BİN 786 HAYVANA ÇİP TAKILDI

Açıkgöz, 2023 yılının çip taktırma noktasında Şanlıurfa adına önemli olduğunu ifade ederek, şunları belirtti:

“2023 yılı Şanlıurfa için önemli bir yıldı. Çünkü çip takılmasının zorunlu olduğu tarihten bu yana kedi ve köpeklere, tahmini 4 bin 786 hayvana çip takıldı. Bunlardan 3 bin 560 tanesi kedilere bin 700 küsuru da köpeklere takıldı. Tabii ki bu çiple birlikte kuduz aşısı da aynı anda yapıldı hayvanlara, bu çip takılanlar tabii ki sahipli hayvanlar. Sahipsiz olan hayvanları da belediyeler yapıyor. Tam olarak onların sayısını bilmesek de sahipli hayvanların ortalaması 4 bin 786.”

 

“KEDİ VE KÖPEKLERDEN İNSANLARA GEÇEN HASTALIKLAR VAR”

Kedi ve köpek besleyen vatandaşların, hem kendi hem de hayvanların sağlıkları için de dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Açıkgöz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kedi ve köpek beslemek günümüzde oldukça popüler. Ancak kedi ve köpek beslerken de bir şeylere muhakkak dikkat etmek gerekiyor. Bir veteriner hekim kontrolünde muhakkak olması gerekiyor. Çünkü kedi ve köpeklerden insanlara geçen hastalıklar var. Bunların önüne geçmek için mutlaka aşılarının da yapılması lazım. Özellikle parazit aşılarının. Parazitlerden kaynaklı insanlara geçen rahatsızlıklar oluşabilir. Aynı zamanda kuduz aşısının mutlaka yapılması lazım. Kedilerin ve köpeklerin hastalanmaması için de karma ve diğer aşılarının da veteriner hekimler tarafından yapılması lazım.”

“5 BİN KÜSÜR LİRA CEZASI VAR”

Açıkgöz, kedi ve köpek besleyen vatandaşların mutlaka 6 aylığa kadar olan hayvanlarına çiplerini taktırmaları gerektiğini belirterek, “Şimdi 6 aylıktan büyük hayvanlara çip takılmıyor. Diğerlerinin ceza-i müeyyidesi var. O da yaklaşık 5 bin küsur civarında. Onun için kedi ve köpek besleyen vatandaşlarımız mutlaka 6 aylığa kadar olan hayvanlara çiplerini taktırmalı, kimliklendirmesini yapmalı, belgesini kendi adına almalı. Onları yapmadıkları takdirde ileri bir denetimde veya başka bir yere götürmek istediklerinde bunları cezai işlem uygulayarak yapmak zorunda.” dedi.

Şanlıurfa’da 2023’te kaç kedi köpeğe çip takıldı?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.