Diyabet hastalarına dikkat çekici uyarı: Yılda bir kez göz kontrolünden geçin!

Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Prof. Dr. Ali Şimşek, diyabet rahatsızlığı bulunan kişilerde göz hastalıkları da oluşabileceğine dikkat çekerek, “Tehlikeyi görmezden gelmeyin, diyabetliyseniz yılda 1 kez göz kontrolünden geçin” dedi.

Diyabet hastalarına dikkat çekici uyarı: Yılda bir kez göz kontrolünden geçin!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Prof. Dr. Ali Şimşek, şeker hastalığının (diyabet) göz sağlığına da zarar verdiği konusunda uyarılarda bulundu. 

Prof. Dr. Şimşek, gelip geçici görme bozukluklarının kan şekerindeki dalgalanmalara bağlı olduğunu belirterek gözün kırıcılığındaki bu değişikliklerin kişinin gözlük numarasında değişikliğe yansıdığını ifade etti.

“HIZLA ARTMAKTA OLDUĞU GÖRÜLMEKTEDİR”

Şeker hastalığının en çok üzerinde durulan ve kuşkusuz en olumsuz etkisinin görmeyi sağlayan hücrelerin yer aldığı ağ tabakanın “retina” hasarı olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, “Diyabetik retinopati vücutta kanlanması olan hemen tüm organları etkileyen diyabetin gözdeki bulgusudur. Diyabet süresi 15 yıl üzerinde olanların yaklaşık %75’inde, yani 4 hastadan 3’ünde diyabetik retinopati saptanır. Son yıllardaki verilere göre Avrupa ülkeleri arasında şeker hastalığı sıklığının en yüksek olduğu ülke Türkiye ve görülme sıklığı da hızla artmakta olduğu görülmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Ali Şimşek diyabetik retinopatiye bağlı görme kaybını önlemenin erken tanı, düzenli takip ve kan şekeri kontrolünün sağlanması ile mümkün olduğunu kaydederek damlalı göz muayenesi yapılarak gözde şeker hastalığının olumsuz etkilerinin mevcut olup olmadığın saptanabileceğini söyledi.

“MEVCUT YAŞAM TARZININ DEĞİŞTİRİLMESİ GELMEKTEDİR”

Prof. Dr. Şimşek konuyla ilgili şunları söyledi:

“Şeker hastalığında şekerin göze zararlarının önüne geçmek için göz hekimi ile beraber bir endokrin veya dahiliye hekimi tarafından takibi önemlidir. O hekim tarafından verilecek tedavilere ve önerilere uyum bizim göze yönelik yapacağımız tedavileri de son derece olumlu etkilemektedir. Bunların başında mevcut yaşam tarzının değiştirilmesi gelmektedir.  Diyabetin tüm tiplerinde tedavinin değişmez ögeleri hastanın eğitimi, tıbbi beslenme tedavisi ve egzersizdir.

Tip 1 diyabetli bireylerde tanıyı izleyen beşinci yıldan itibaren, tip 2 diyabetli bireylerde ise tanı anında göz dibi değerlendirmesi ile başlanmalı ve daha sonra yılda bir tekrarlanmalıdır. Gözün şeker hastalığına bağlı hasar gelişmiş ise bu muayenelerin sıklığını artırmak gerekir.

Şeker hastalığının göze zararları tedavi edilerek bu zararlar bertaraf edilebilir. Şeker hastalığına bağlı retinada oluşan hasarı azaltmak için çok etkili tedaviler tabii ki mevcuttur. Bunları üç ana başlıkta toplamak gerekirse; lazer tedavileri, göz içi ilaç uygulamaları ve göz ameliyatları diyebiliriz.”

Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Prof. Dr. Ali Şimşek, hastanenin bugünlere gelmesinde katkıları olan ve kendilerine bu imkanları sunan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Akkafa ve Başhekim İdris Kırhan’a teşekkür etti.

Diyabet hastalarına dikkat çekici uyarı: Yılda bir kez göz kontrolünden geçin!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.