Harran Üniversitesi geliştirdi! Yerli üretim drone ile tarımda devrim

ÖZEL HABER | Harran Üniversitesinin geliştirdiği yerli üretim zirai insansız hava aracı (drone), tarımsal ilaçlama ve gübreleme işlemlerinde kolaylık sağlarken çiftçinin de verimini ikiye katlıyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, drone’lar sayesinde mısırda ikinci üründe 2 bin 500 kilo ürün aldıklarını belirterek, “Üreticinin aldığı bin 300- bin 400 kilo nerede, 2 bin 500 kilo mısır almak nerede?” dedi. Yılmaz, çiftçiye her türlü danışmanlığı ücretsiz yaptıklarını söyledi.

Harran Üniversitesi geliştirdi! Yerli üretim drone ile tarımda devrim

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA - Küresel iklim değişikliği, dünyamızın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri. Bu zorlukla mücadelede, sera gazı emisyonlarının doğru ve etkin bir şekilde izlenmesi hayati önem taşıyor. Bu bağlamda, tam otonom arazi robotları, çevresel gözlem ve analizde devrim yaratma potansiyeline sahip. 

Harran Üniversitesinin geliştirdiği yerli üretim zirai insansız hava aracı (drone) modern tarımın ihtiyaçlarına yenilikçi çözüm sunuyor.

Tamamen yerli yazılım ve donanım kullanılarak üretilen bu drone, 10 litre, 17 litre ve 30 litre olmak üzere üç farklı kapasite seçeneğiyle tarımsal ilaçlama ve gübreleme işlemlerini etkin bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Türkiye'nin tarım teknolojisindeki bağımsızlığını ve yenilikçi yaklaşımını gösteren bu drone, farklı büyüklükteki tarım alanlarına uygun esnek çözümler sunuyor. Hem sıvı ilaçlama hem de granül gübreleme yapabilme özelliği ile tarım alanlarının verimliliğini artıran drone, çevresindeki engelleri algılayabilen gelişmiş sensörlerle donatılmış durumda. Bu özellik, tarım alanlarında güvenli ve etkin bir uçuş sağlıyor. Drone ayrıca rüzgar ve diğer dış etkenlere karşı dayanıklı, stabil bir tasarıma sahiptir, bu da hassas uygulamalar için ideal.

 

VERİMİ İKİYE KATLIYOR

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, ‘akıllı tarımın’ çiftçinin verimini ikiye katladığına vurgu yaptı.

Gazete İpekyol’a açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yılmaz, ikinci ürün mısırda akıllı tarımla 2,5 ton mısır aldıklarını söyledi. Yılmaz, şunları söyledi:

“Üreticimize soruyorum, en çok alan bin 300 kilo almış, bin 400 kilo. Zaten bunun 800-900 kilosu masraf. Geriye çok bir kar kalmıyor. Bu drone bizim kendi imal ettiğimiz, ürettiğimiz, imalatı, yazılımı her şeyle bize ait drone. Drone’ların ucuna kamera ekleniyor. Drone tarlayı dolaşıyor ve nerede bir hastalık var, nerede bir bitki, besin elementi noksanlığı var, bunları anında tespit ediyor. Hatta drone’larla eksik kalan besin maddesini, gübreleme işini de yapıyoruz. Hastalık, zararlı olan ne varsa yine drone’lar bunu tespit ediyor ve bu drone’larla buraya hemen anında uygulama yapıyoruz. Biz mısırda ikinci üründen 2 bin 500 kilo ürün aldık.” 

Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, söz konusu insansız hava aracı teknolojisinin tarım fuarlarında büyük ilgi gördüğünü söyledi. Yılmaz, “Diğer firmalar geliyordu. ‘Biz de bu kadar gösterişli makineler getirdik. Şuyumuz var, buyumuz var, her şeyimiz var. Ama biz kimsenin ilgisini çekemiyoruz. Herkes sizin burada’ diyorlar. Çünkü drone bende, akıllı tarım bende, dijital tarım bende. Bunların yazılımı bize ait. Gelenin de ilgisini çekiyor” dedi. 

 

“ÜCRETİZ DANIŞMANLIK YAPIYORUZ”

Bölgedeki üreticilerin de bu hizmetten faydalanmasını istediklerini belirten Dekan Yılmaz, her çiftçinin bu imkandan yararlanabileceğini kaydetti.  Yılmaz, “Drone’ların bir kira bedeli olur, bir hizmet bedeli olur. Bunu ödediği takdirde tabii ki herkes yararlanabilir. Bin 300 - bin 400 kilo nerede 2 bin 500 kilo mısır almak nerede? Bunu üreticilerimizin hesap edip kendi kararlarını vermeleri lazım. Ayrıca her türlü danışmanlığı biz üreticilerimize ücretsiz yapıyoruz. Yeter ki bize gelsinler, sorunlarını dinleyelim, konuşalım. Ve onlar da çok kazansın, ülkemiz de kazansın” diye konuştu.

 

“70 AKADEMİK PERSONELLE BİR BİLİM ORDUSU”

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, fakülte olarak bin 350 öğrenci ve 350 yüksek lisans doktora öğrencisine eğitim verdikleri bilgisi paylaştı. 

Senenin belirli dönemlerde ekimlerinin devam ettiğini belirten Yılmaz, “Buğdayda denemelerimiz var. Kanola yağ bitkisi olarak denememiz devam ediyor. Baharda pamukla ilgili birçok denememiz var. Fakültemizde 8 bölümde, 70 akademisyenimiz var. Her alanda bunlar yetkili. Birçok üniversite bile, birçok fakülte bile gelip bizden fikir ediniyor. Hocalarımız birçok yere görevlendirme isteniyor diğer fakültelerin birçoğundan. Biz bunları ilgili yerlere gönderiyoruz. Bölge tarımında biz varız diyoruz. Çünkü 70 akademik personel bir bilim ordusu diyebilirim. Bu bilim ordumuzla bölgemizde üreticimizin hizmetinde olduğumuzu paydaşlarımızla iş birliğine hazır olduğumuzu ifade ediyorum. Bölge tarımında varız. Yeter ki üreticimiz bize gelsin, başvuru yapsın” ifadelerini kullandı. 

Harran Üniversitesi geliştirdi! Yerli üretim drone ile tarımda devrim

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.