Berberler dertli! Sanatlarını bırakacak kimseyi bulamıyorlar

ÖZEL HABER | Ustadan çırağa geçen en eski mesleklerin başında gelen berberlikte ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Şanlıurfa’da ustalar yetiştirecek çırak bulamamaktan dertli. Mesleğe eski ilginin kalmadığını belirten berberler, bu gidişle sanatlarını bırakacak kimseyi bulamayacaklarını ifade ediyor.

Berberler dertli! Sanatlarını bırakacak kimseyi bulamıyorlar

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA - Usta-çırak ilişkisinin var olduğu meslek gruplarından berberlikte ara eleman sıkıntısı son yıllarda artmış durumda. Geçmiş yıllarda, özellikle yaz aylarında okulların kapanmasıyla çok sayıda çırağın meslek öğrenmek için akın ettiği berber dükkanlarında, günümüzde neredeyse çırak bulmak zor. Yazın harçlığını çıkarmak için çıraklık yapanlar da daha sonra mesleğe ilgi göstermiyor. 

Haliyle Şanlıurfa’daki berberler de yetiştirecek elaman bulamıyor. Bu durumdan yakınan berber ustaları, dükkanlarında yalnız kaldıklarını ve sanatlarını teslim edecek çırak bulamadıklarını anlattı. 

İsmail Bozyel

 

BOZYEL: OKURKEN MESLEK SAHİBİ OLMAK İSTEMİYORLAR

Şanlıurfa’da çeyrek asırdır berberlik yapan İsmail Bozyel, Gazete İpekyol’a, yetiştirecek çırak bulamadıklarını söyledi. 

Bozyel, gençlere mesleki eğitim vermenin büyük önem taşıdığını belirterek, şunları söyledi:

“Mecburi eğitimin 12 yıl olması ve lise sonrası gençlerin meslek öğrenmede zorluk yaşaması nedeniyle çırak bulamıyoruz. Çırak yetiştirme konusunda bir zaafımız var. Başlıca sebeplerinden biri eğitim sistemimizdeki sıkıntılar. Önceden sabahçı ve öğlenci vardı. Sabah dükkana gidip, öğleden sonra okula gitme şansımız oluyordu. Mecburi eğitimin 12 yıl olması ve lise sonrası gençlerin meslek öğrenmede zorluk yaşaması nedeniyle çırak bulamıyoruz. Tabii ki eğitim önemli ama gençlerimiz de her şeyin okumaktan ibaret olduğunu düşünüyorlar. Okurken meslek sahibi olmak istemiyorlar.”

Kendi meslek gruplarında ara elemanların kazançlarının çok iyi olmamasının da çırak yetişmemesinde etkili olduğunu vurgulayan Bozyel, “Bizim meslekte çırak biraz az para alır. Burada özeleştiri yapacaksak da biz ustaları olarak biraz daha destek olmak zorundayız. Nasıl bu ülkenin doktorlara, mühendislere ihtiyacı varsa, berberlere de ihtiyacı var” dedi. 

 Mehmet Rahmi Koçak

 

KOÇAK: TEKNOLOJİ VE MADDİ SIKINTILAR YÜZÜNDEN BERBERLERDE ÇIRAK YETİŞTİREMİYOR

Şanlıurfa’da meslekte 53 yılını dolduran berber Mehmet Rahmi Koçak ise eskiden çırak yetiştirmenin çok kolay olduğunu söyledi. 

“Ancak günümüzde bu durum değişti” diyen Koçak, “Kimse çırak yetiştiremiyor. Her yerde zanaatkarlık kalmadı ama Urfa'da hiç kalmadı" ifadelerini kullandı.

Teknoloji ve maddi sıkıntılar yüzünden berberlerde çırak yetişmediğini aktaran Koçak, “Bu durum berberlik mesleğinin geleceği için endişe verici" dedi.

Usta Koçak, çırak yetişmemesinin iki sebebinin olduğunu belirterek, “Berberlik mesleğinde çıraklara verilen maaşlar düşük. Artık küçük yaştaki çocukların bile ellerinde telefon var ve meslek edinmek yerine teknolojiyle vakit geçirmeyi tercih ediyorlar” diye konuştu. 

Koçak, berberlik mesleğinin geleceğinin korunması için eğitim sisteminde değişiklik yapılması, çıraklara verilen maaşların iyileştirilmesi ve meslek edindirmeye yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Berberler dertli! Sanatlarını bırakacak kimseyi bulamıyorlar

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.