Hem doyurucu hem ekonomik! Az malzeme ile yapılan Urfa usulü o şifalı tarif..

Tarihin sıfır noktası Şanlıurfa'nın geleneksel tatlarından biri olan Urfa usulü bulamaç, bölgenin vazgeçilmez tatları arasında yer alır. Bir tadanın bir daha istediği bulamacın yapımı çok pratik ve basit. Şanlıurfa’da birçok evde yapılan bu geleneksel lezzet genellikle sıcak tüketilir.

Hem doyurucu hem ekonomik!  Az malzeme ile yapılan Urfa usulü o şifalı tarif..

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Şanlıurfa'nın yöresel lezzetleri arasında yer alan bulamaç, yalnızca bir tatlı değil ayrıca şifalı olan bir lezzettir. Bölgede genellikle doğum yapan kadınlar için yapıldığı bilinmektedir. Doğum sancılarına iyi geldiği ve doğum sonrası süreçte iyileşme sürecini hızlandırdığı ifade edilir. Doğum yapan kadınlar için yapılan bu tatlı, gelen misafirlere de ikram edildiğinden dolayı zamanla adet haline gelmiş durumda. İçinde bulunan sade yağ nedeniyle sağlık açısından oldukça önemli bir yer tutar.

Bulamaç Tarifi

Malzemeler:

2 yemek kaşığı sade yağ
6 yemek kaşığı un
6 bardak su
1,5 su bardağı şeker
Susam
1 yemek kaşığı pekmez

Yapılışı:

Orta büyüklükte bir tencereye su eklenir. Ardından suyun üzerine un ve şeker eklenerek topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Un ve su karışımının olduğu tencere ocağa alınır. Karışımın içine sade yağ eklenerek orta yada kısık ateşte sürekli karıştırılır. Kaynayıp kıvam alıncaya kadar pişirilen karışım, fokurdamaya başlamasının ardından 3-5 dakika daha kıvamını alıncaya kadar pişirilir. Kıvamını aldıktan sonra ocak kapatılır. Hazırlanan bulamaç, servis tabağına alınır ve üzerine pekmezle hafif kavrulmuş susam dökülür.

Kaynak: Sevinç Oymak


Not: Bir diğer yöntemde ise 3 yemek kaşığı un, 1 su bardağı yöreye ait üzüm pekmezi, 3 su bardağı su, 1 yemek kaşığı tereyağı ile yapılan tariftir. Üzeri için ceviz ilave edilir. Tercihe göre bu tarif de aynı yöntemle yapılabilir ve süt de tercih edilebilir. Bu tarifin püf noktası arasında un kavrulurken ocağın altını kısık tutmak, sıcak suyu azar azar ilave etmek ve sürekli karıştırmak yer alır. Bir diğer püf noktası ise blender yada mikser yardımıyla topaklanma engellenebilir.

Hem doyurucu hem ekonomik! Az malzeme ile yapılan Urfa usulü o şifalı tarif..

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.