featured

Bulgurun ve baharatın eşsiz uyumuyla, şeflerin gizli tarifi ramazan sofralarında yerini buluyor

Geleneksel Orta Doğu mutfağının yanı sıra Türk mutfağının da sevilen lezzetlerinden biri olan Fellah Köftesi, hem besleyici hem doyurucu bir ana yemek olma özelliği taşır. Pratik tarifi ve baharatlı lezzeti ile Ramazan sofralarında yerini bulan bu lezzetin, sağlıklı malzemelerle hazırlanması da onu tercih edilir kılan faktörlerden biridir.

Bulgurun ve baharatın eşsiz uyumuyla, şeflerin gizli tarifi ramazan sofralarında yerini buluyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anadolu topraklarının zengin mutfak kültüründen çıkan ve herkes tarafından sevilen bir lezzet: Fellah Köftesi. Birçok farklı bölgede yapımında bazı farklılıklara rastlanan Fellah Köftesi sevilerek tüketilen bir ana yemek. Köftelerin yumuşak kıvamı ve içindeki baharatların aroması, her lokmada damaklarda ayrı bir tat bırakır. Bulgur, irmik ve un gibi temel birkaç malzeme kullanılarak hazırlanabilen yöresel lezzetler arasında yer alan bu lezzeti evde de kolayca yapabilirsiniz. Şanlıurfa'nın benzersiz lezzetteki patlıcanın közlenmesi ile hazırlanan bu tarif ise ayrı bir lezzet şöleni yaşatıyor. İşte adım adım Köz Patlıcanlı Fellah Köfte tarifi...


Köz Patlıcanlı Fellah Köfte

2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
3 su bardağı kaynar su
5 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, isot, az kuru nane, az kimyon

Sosu için:

1,5 yemek kaşığı domates salçası
1,5 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı domates sosu (2-3 domates rendesi de olur)
2-3 diş sarımsak
Tuz, zeytinyağı

3-4 adet köz patlıcan
3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
Tuz

Yapılışı:

İrmik ve bulgur uygun bir kabın içerisinde kaynar su ile ıslatılır, 10 dk kabın kapağı kapalı bekletilir. Un, yumurta, salçalar ve baharatlar eklenip iyice yoğurulur. Hamur şekil alabilecek kıvama gelene kadar yoğurulur. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır ve parmağınız yardımı ile bastırılır. Hazırlanan köfteler un serili olan bir tepsiye alınır.

Sosu için: uygun bir tavaya zeytinyağı, salça, sarımsak, domates sosu yada domates rendesi alınıp kavrulur. Tuzu da eklendikten sonra kenara alınır.

Tencerede kaynayan suya köfteler eklenip 10- 15 dakika kadar haşlanır. Haşlama suyundan yarım bardak domates sosuna dökülür. Ardından haşlanan köfteler sosa dökülür ve karıştırılır. Ayrı bir kasede köz patlıcan, süzme yoğurt ve biraz tuz eklenip karıştırılır. Servis tabağına patlıcanlı sosu üzerine fellah köftesini alınıp, bolca maydanoz serpildikten sonra servis edilir.

Kaynak: @ayseseymabektas

Bulgurun ve baharatın eşsiz uyumuyla, şeflerin gizli tarifi ramazan sofralarında yerini buluyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.