Tek hamur, üç tarif! Urfa'nın yöresel lezzetleri görenlerin ağzını sulandırıyor

Birbirinden lezzetli yemekleri ve zengin mutfağıyla gastronomi kenti Şanlıurfa'da ramazan dolayısıyla hazırlanan yöreye özgü geleneksel lezzetler iftar sofralarındaki yerini korudu. Acının ve baharatın bol olduğu Şanlıurfa'nın lezzet dolu tarifleri hem gözümüze hem midemize bayram ettirecek cinsten. Bugün Urfa’nın zengin mutfağından paylaşacağımız tarif, tat olarak aynı sadece şekillerinin farklı olduğu üç tarif...

Tek hamur, üç tarif! Urfa'nın yöresel lezzetleri görenlerin ağzını sulandırıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yöresel lezzetleri ile nam salan gastronomi kenti Şanlıurfa'nın yemekleri, bol acılı, salçalı ve baharatlı ile farklı bir kültür tanımanın yanı sıra değişik tatlar arayanlara göre tarifler sunuyor. Kentte iftar sofralarının olmazsa olmazlarından ağzı açık, ağzı yumuk ve semsek tat olarak aynı lezzette yalnızca şekilleri farklı olan lezzetler...Şanlıurfa mutfağına ait nefis hamur işi bu üç lezzet bakalım nasıl yapılıyor.

Ağzı Açık, Semsek ve Ağzı Yumuk

Malzemeler:

Hamur için: 
5 su bardağı un 
1 yumurta 
1 tatlı kaşığı tuz 
Aldığı kadar su 
Açmak için bir miktar daha un

İç Harcı için:
500 gr az yağlı kıyma 
2 orta boy soğan 
1 yemek kaşığı domates salçası 
Karabiber 
İsot 
Kimyon 
Tuz 
Kekik

Kızartmak için: 
Sıvıyağ

Yapılışı:

Hamuru hazırlamak için un, yumurta ve tuz uygun bir kaba konularak harmanlanmaya başlanır, üzerine su eklenerek hamur yoğurulur. Hamur hafif sert bir kıvam elde edilene kadar yoğurulur. İstenilen kıvam yakalandıktan sonra dinlenmeye bırakılır.

İç harcını hazırlamak için, et ve soğan tavaya alınıp kavrulur. Renginin değişmesi yeterli olacaktır, çok yakmadan kavrulurken içine salça ve baharatlar da eklenir. Kokusu çıkınca iç harç hazır demektir.

Hamur hazırlanmaya başlanır, lahmacun hamuru kalınlığında bir hamur açılır. Çok ince ve kalın olmamasına dikkat edilir. Açılan hamur bir bardak yardımı ile küçük yuvarlak parçalara bölünür. Her parçanın içine hazırlanmış olan iç harç konulur. Hamurlardan sadece köşeleri kıvrılarak ortası açık olacak şekilde olanlar ağzı açık, ikiye katlanıp ağzı kapatılanlar semsek, hamuru ortaya doğru kıvrılarak kapatılanlar ise ağzı açık olacaktır. Hazırlanan semsek, ağzı açık ve ağzı yumuk tavada kızdırılmış yağda kızartılır ve servis edilir.

Kaynak: @semrayetimm

Tek hamur, üç tarif! Urfa'nın yöresel lezzetleri görenlerin ağzını sulandırıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.