featured

İftar sofralarının gözdesi, vitamin deposu tarif...Yiyen vazgeçemiyor!

Bugün iftara ne pişirsem diye düşünenler, Ramazan menüsü yemek tarifi alternatiflerini araştırıyor. Özenle kurulan iftar sofralarının olmazsa olmazı gün boyu aç kalan mideyi rahatlatacak çorbalar. Farklı bir yoğurt çorbası arayanlar için nefis bir tarif, lebeniye çorbası. Güneydoğu Anadolu mutfağının lezzetlerinden biri olan bu besleyici ve lezzetli çorba, minik köftelerinden dolayı biraz uğraştırıcı görünebilir. Ancak çorbayı içtikten sonra buna değer diyeceğiniz bir tat.

İftar sofralarının gözdesi, vitamin deposu tarif...Yiyen vazgeçemiyor!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Leben Arapça'da yoğurt anlamına gelir. Lebeniye çorbası da yoğurtla yapıldığı için bu ismi almış olan bir çorbadır. Arap mutfağında çok sık tüketilen lebeniye çorbası, sıcak tüketildiği gibi soğuk da tüketilebilir. Özellikle Şanlıurfa'da sofralarda soğuk tüketimi tercih edilmektedir. Özellikle ilkbahar aylarına geçiş sırasında tüketilen lebeniye çorbası, ki Ramazan ayının da bu döneme denk gelmesi dolayısıyla iftar sofralarındaki yerini almıştır. İçeriğinde yüksek oranda vitamin barındırır. Lebeniye çorbasının en püf noktası ise taze yoğurtla yapılmasıdır. Herkes tarafından kolaylıkla yapılabilecek olan bu tarif, pek çok hastalığa da şifa olacak içeriğe sahiptir. Peki lebeniye çorbası nasıl yapılır?

Lebeniye Çorbası

Köftesi İçin:

200 gram kıyma
1 küçük soğan rendesi
Tuz, karabiber, isot

3 yemek kaşığı pirinç
1 litre su
1 su bardağı haşlanmış nohut

Terbiyesi için:

1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu
1 diş sarımsak

Et yada kemik suyu

Yapılışı:

Pirinçler yıkanır, uygun bir tencereye alınır ve üzerine su dökülerek pişmeye bırakılır.

Terbiyesi için bir kasede yoğurt, limon suyu, sarımsak ve un konularak çırpılır. Pişmekte olan pirincin suyu kepçe yardımıyla alınarak çırpılan karışıma eklenip karıştırılır ardından pişen pirincin üzerine ilave edilir. Bu unun topaklanmasını engelleyecektir. Üzerine et suyu ya da kemik suyu eklenir. Ardından nohut ve tuz eklenerek pişmeye bırakılır.

Köftesi için malzemeler yoğurulur ve minik minik yuvarlanır. Yuvarlanan minik köfteler un serpilmiş olan bir tabağa alınır. Ayrı bir tavaya sıvıyağ eklenip köfteler kızartılır. Bir tatlı kaşığı kuru nane de eklenir ve çorba tenceresine dökülür. Yoğunluğu istenilen kıvama geldiğinde yemek hazır demektir.

 

 

İftar sofralarının gözdesi, vitamin deposu tarif...Yiyen vazgeçemiyor!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.