Şanlıurfa’da çiftçi borç batağında! Rakam dudak uçuklattı

Şanlıurfa'da tarımsal sulama borçları adeta çığ gibi büyüdü. DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel Şanlıurfa'da toplam 16 bin 961 abone olduğunu ve bu abonelerden 16.6 milyar lira alacaklarının bulunduğunu açıkladı. Karagüzel ayrıca, "Sulama kanalı olmayan yerlerde tüketim 5 katı fazla" diyerek, sulama kanallarının önemine dikkat çekti.

Şanlıurfa’da çiftçi borç batağında! Rakam dudak uçuklattı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi (DEPSAŞ) Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, Şanlıurfa’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla buluşarak önemli açıklamalarda bulundu. 

Özel bir otelde yapılan yoplantıya DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, DEPSAŞ Enerji Şanlıurfa İl Müdürü Şükrü Bereket ve DEPSAŞ Enerji Tarımsal Sulama Müdürü Yusuf Ergün yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Toplantıdan önce yapılan sunumda çiftçilerin tarımsal sulama borçlarına ilişkin detaylı veriler paylaşıldı.

Sunum sonrası konuşan konuşan DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, Şanlıurfa'da tüketilen elektriğin büyük bölümünün tarımsal sulamada kullanıldığını ifade etti.

Karagüzel, DEPSAŞ'ın sürdürülebilirlik odaklı güncel çalışmaları hakkında da katılımcılara önemli bilgiler aktardı. 

DEPSAŞ'ın hizmet verdiği bölgede 2 milyona yakın abone bulunduğunu belirten Karagüzel, 2023 yılında çiftçi sayısının 135 bin, abone sayısının ise 31 bin olduğunu aktardı. 

BÖLGEDEKİ BORÇ 28,2 MİLYAR TL'Yİ BULDU

Tarımsal sulamada bölge genelinde 20 bin 334 borçlu abone bulunduğunu ve bunların toplam borcunun 28.2 milyar TL olduğunu dile getiren Karagüzel, 2023 yılı borç tahsilat oranlarının yüzde 54 olduğunu kaydetti. 

ŞANLIURFALI ÇİFTÇİLERİN BORCU 16.6 MİLYAR TL

Şanlıurfa'da ise 16 bin 961 abonenin bulunduğunu ve bunlardan 10 bin 947'sinin borçlu olduğunu belirten Karagüzel, borçlu abonelerin toplam borcunun 16.6 milyar TL olduğunu ifade etti. En borçlu ilçenin Viranşehir olduğunu kaydeden Karagüzel, en az borcu olan ilçenin ise Halfeti olduğunu belirtti.

KARAGÜZEL: BÖLGEDE 16 MİLYON DEKARDA TARIMSAL FAALİYET YÜRÜTÜLÜYOR

Karagüzel, toplantıda yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'da tarımsal sulamada elektriği tüketiminin oldukça yüksek olduğunu ve bu durumun şirketin kapasitesini, personel iş gücünü ve teçhizatını zorladığını vurguladı.

Karagüzel şunları söyledi:

“Tarımsal sulama diğer abone gruplarına göre farkı sezonluk 12 ay stabil bir tüketim söz konusu değil. Dolayısıyla sezonda bütün kırsal ve şehirde tüketilen elektrik miktarı kadar bir tüketim tarımsal sulama yapılınca hem kapasite yönünden hem personel iş güçlüğü yönünden hem teçhizat yönünden dağıtım ve parekende şirketini zorlayan bir abone grubudur. Bölgede bu abone grubuyla 16 milyon dekarda tarımsal failiyet yürütülüyor.”

“SULAMA KANALI OLMAYAN YERLERDE 5 KATI FAZLA TÜKETİM SÖZ KONUSU “

Karagüzel, sulama kanalı olmayan yerlerde tüketimin 5 katı fazla olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“DSİ tarafından sulanan 2,5 milyonluk bir alan söz konusu. Bunun 1 milyonu sulama kanallarıyla diğer 1,5 kuru tarım yapılıyor. Buna karşılık hemen hemen aynı oranda 3 milyon dekarlık alanda bizim elektrik dağıtım şebekesinden enerji alarak sulama yapıyor. 1 milyon dekar 500 milyon kilovat saatlik bir tüketim buraya dikkatiziniz çekmek istiyorum. 3 milyonluk bizden enerji alan tarafta 2,5-3 milyara yakın bir tüketim söz konusu. Sulama kanalı olmayan yerlerde 5 katı fazla tüketim söz konusu. “

 

 

Şanlıurfa’da çiftçi borç batağında! Rakam dudak uçuklattı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.