Şanlıurfa’da uzmanı uyardı: Akraba evlilikleri metabolik hastalıkları artırıyor

Şanlıurfa’da uzmanı uyardı: Akraba evlilikleri metabolik hastalıkları artırıyor

Şanlıurfa’da çocuk metabolizma uzmanı Dr. Merve Aslantaş “Bebekler ilk günlerde tamamen sağlıklı görünebilir. Ancak bu durum, altta yatan bir metabolik hastalık olmadığı anlamına gelmez” dedi.

Şanlıurfa’da uzmanı uyardı: Akraba evlilikleri metabolik hastalıkları artırıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Metabolizma Uzmanı olarak görev yapan Dr. Merve Aslantaş, doğuştan gelen metabolizma hastalıkları ve topuk kanı taramasının önemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

ASLANTAŞ: AKRABA EVLİLİKLERİ SORUNLU GENLERİN BİRLEŞME RİSKİNİ ARTIRIR

Dr. Aslantaş, metabolizma hastalıklarının çoğunlukla doğuştan geldiğini ve vücudun besinleri enerjiye dönüştürme sürecindeki genetik bir bozukluk sonucu ortaya çıktığını belirterek şu ifadeleri kaydetti:

Metabolizma hastalıklarının özellikle akraba evliliklerinin yaygın olduğu ailelerde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Aslantaş, “Genetik yapımız akrabalarımızla büyük oranda benzerdir. Bu nedenle sorunlu genlerin bir araya gelme ihtimali akraba evliliklerinde ciddi şekilde artmaktadır. Ancak nadir de olsa akraba evliliği olmayan ailelerde de bu hastalıklar görülebilir. Bu yüzden konu herkes için aynı derecede önemlidir” dedi.

Topuk kanı taramasının hayati bir uygulama olduğunun altını çizen Aslantaş, ülkemizde yenidoğan döneminde topuk kanı ile taranan bazı metabolik hastalıklar bulunduğunu ifade etti. 

Bu hastalıkların en önemli özelliğinin doğumdan hemen sonra belirti vermemesi olduğunu vurgulayan Aslantaş, “Bebekler ilk günlerde tamamen sağlıklı görünebilir. Ancak bu durum, altta yatan bir metabolik hastalık olmadığı anlamına gelmez” şeklinde konuştu.

Belirtilerin günler, haftalar ya da aylar sonra ortaya çıkabildiğini belirten Aslantaş, bazı durumlarda tanı geciktiğinde geri dönüşü olmayan ciddi hasarların gelişebileceğini söyledi. 

“ERKEN TEDAVİ İLE ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI BİR YAŞAM SÜRMESİ SAĞLANABİLMEKTEDİR”

Aslantaş, “Topuk kanı taraması sayesinde hastalıklar henüz belirti vermeden tespit edilebilmekte ve erken tedavi ile çocukların sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabilmektedir” dedi.

Topuk kanı uygulamasının basit ancak etkili bir koruyucu sağlık hizmeti olduğuna dikkat çeken Aslantaş, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Topuk kanı küçük bir işlem ama büyük bir korumadır. Asla ihmal edilmemesi gereken hayati bir uygulamadır.”

Şanlıurfa’da uzmanı uyardı: Akraba evlilikleri metabolik hastalıkları artırıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.