Aşure günü ne zaman, aşure nasıl yapılır? İşte püf noktaları...

Aşure günü, İslam alemi için önemli günler arasında yer almaktadır. Bereket ve paylaşmanın simgesi olarak kabul edilen aşure tatlısı, bu yıl yine Muharrem ayının 10. gününde birçok evde yapılmaya başlanacak. Yüzlerce yıllık geleneği sürdürmek isteyenler aşure tarifi araştırmaya başladı. Sizin için hazırladığımız aşure tarifi ile sizde kendi aşurenizi yapıp sevdiklerinize dağıtabilirsiniz. İşte aşure malzemeleri ve tarifi…

Aşure günü ne zaman, aşure nasıl yapılır? İşte püf noktaları...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek.

 

Buna göre; Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecek. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak.

AŞURE GELENEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış.

 

Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş...

Osmanlı döneminden kalma Aşure pişirme geleneğine göre oruç tutulmasının müstehap olduğu Aşure gününde Aşure pişirilip dağıtılır.

Osmanlı sarayının öncülük ettiği bu geleneğe göre Aşure devasa kazanlarda günler öncesinden başlayan hazırlıklar yapılarak pişirilirdi.

Hazırlanan Aşureden ilk olarak padişah ve saray mensupları, devlet ileri gelenlerine dağıtılırdı.

Aşure gecesi olmasından dolayı sevginin, bereketin ve paylaşmanın sembolü olan, her zaman keyifle tüketilen bir tatlı olan aşurenin de yapılışı ve tarifi merak ediliyor. Yapılışı zahmetli olsa da taşıdığı anlam ve lezzeti dolayısıyla her yıl Muharrem ayında yapılan bu tatlı, aşure nasıl yapılır sorusuyla gündeme geliyor. Peki, aşurenin püf noktası nedir? Aşure nasıl yapılır?

URFA USULÜ AŞURE TARİFİ İÇİN MALZEMELER… (12-14 KİŞİLİK)

1 kg buğday yarması

400 gr kuru fasulye

400 gr nohut

300 gr lolaz

Üzeri için;

100 gr susam

2 su bardağı ceviz

2 su bardağı antep fıstığı

AŞURE YAPILIŞI

Buğdayı bol su ile yıkayalım geniş bir tencereye sıcak su ile ıslatalım. Bir kenara bırakarak 3 saat bekletelim. Önceden ıslattığımız nohut fasulye ve lolazı ayrı ayrı pişirelim.3 saat beklettiğimiz buğdayı da yıkayıp üzerine sıcak su koyalım ve pişmeye bırakalım. Buğdayımız iyice pişecek, piştikten sonra diğer çok iyi pişmiş nohut fasulye ve lolazı ekleyelim.Bu karışımı 15 dakika kaynatalım tabi suyunu kıvamına iyice bakmalısınız. Bir buçuk kg pekmezi içine ekleyelim. Bir su bardağı şeker ilave edelim. 5 dakika daha kaynatalım. Ateşten alalım. Kâselere servis yapalım. Yarım saat sonra üzerine susamını cevizini fıstığını serpelim. Deneyin çok seveceksiniz başkalarına benzemez afiyet olsun.

GAZETE İPEKYOL

Aşure günü ne zaman, aşure nasıl yapılır? İşte püf noktaları...

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.