Zeytinde "yok yılı" fiyatları uçurdu

Türkiye'de bu sezon yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin ağaçları da yeterince meyve vermedi. Çiftçi yeteri kadar mahsul alamazken, bu gidişatın zeytinyağı fiyatlarını yükseltmesi bekleniyor. Böyle giderse "Zeytinyağlı yiyemem aman türküsü" gerçek olacak.

Zeytinde "yok yılı" fiyatları uçurdu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel iklim krizi nedeniyle bu yıl rekoltede büyük kayıplar yaşayan zeytinde hasat sezonu yaklaşıyor.

Dünyanın önemli zeytin üretim merkezleri arasında yer alan İtalya ve İspanya’daki zeytin ağaçlarının da kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle dünya genelinde bu yıl fiyatların yüksek seyretmesi bekleniyor.

Birgün Gazetesi’nde yer alan habere göre, Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi Manisa da kuraklıktan etkilenen yerlerden.

Ağaçların boş kaldığı kentte üreticiler de sadece kendilerine yetecek kadar zeytin çıkaracaklarını ifade ettiler.

"İNSANLAR ZEYTİN BAHÇELERİNE GİTMEYE KORKUYOR"

İklim şartlarının zeytini olumsuz etkilediğini söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Şimdi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı zeytinimiz çok büyük etkilendi. Nisan, mayıs, haziran aylarında yağan şiddetli yağmurlar çiçekte olan zeytini etkiledi. İnsanlar zeytin bahçelerine gitmeye korkuyorlar. Bütün masrafları kestik. Şu anda ilaç, gübre gibi işlemler yapılmıyor. Çünkü ancak kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar zeytin var. İnsanlar zeytin bahçelerine gidecekler ihtiyaçları olan zeytini toplayacaklar, yağlarını çıkarıp ihtiyaçlarını karşılayacak. Bunu geçmiş dönemlerde de yapıyorduk. 10 yıldır zeytin para etmeye başladığı için insanlar bunun ticaretine döndü. Ancak şu şartlarda hiçbir şekilde zeytin bahçesine işçi sokup zeytin toplayacaklarını sanmıyorum” dedi.

Avrupa’da da fiyatların yükseldiği duyumlarını aldıklarını söyleyen Okur, Bizim ülkemizde de şu anda 200-250 TL civarında zeytin yağı satılıyor. Sezonda fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü yok yıldayız” diye konuştu. 

 

 

Zeytinde "yok yılı" fiyatları uçurdu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.