KYK bursları dolar karşısında eridi

Öğrencilerin KYK bursları dört yıl içinde dolar karşısında eridi. KYK burslarında öğrencilerin kaybının 2019 yılına kıyasla geçen yıl en az bin 170 lira olduğu belirtildi.

KYK bursları dolar karşısında eridi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen burs ve krediyle yaşamaya çalışan çoğu öğrenci eğitim, beslenme, ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamada büyük maddi sıkıntı yaşıyor. Öğrencilerin 3 öğün yemeklerine yetmeyen burs, her yıl TL bazında artsa da dolar karşısında eriyor ve öğrencilerin satın alma güçleri düşüyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, KYK tarafından üniversite öğrencilerine verilen burs miktarında yaşanan erimeyi değerlendirdi.

CHP’li Başevirgen, “2019 yılında üniversite öğrencilerine 500 lira KYK bursu veriliyordu. O zamanki dolar kuruyla verilen burs miktarı 88 dolara denk geliyordu. 2020’de verilen 550 TL 78 dolar, 2021’de verilen 650 TL 73 dolar, 2022’de verilen 850 TL 51 dolar ediyordu. 2023 yılı için ise burs miktarı bin 250 liraya yükseltildi. Burslar, 2019 yılına göre yüzde 150 zamlanmış gibi görünse de bugün dolar bazında 45 dolara kadar geriledi. KYK bursları da ülkedeki her şey gibi enflasyon ve döviz kuru karşısında eridi. Ekonomik krizin her alanda vurduğu üniversite öğrencilerinin kaybı 4 yılda 43 dolar oldu” diye konuştu.

BAŞEVİRGEN: ÖĞRENCİLER TEMEL HAKLARINI DA İHLAL EDİYOR

Türkiye'de üniversite öğrencilerinin yüzde 60’ının yoksulluk sınırı altında olduğunu ifade eden Başevirgen, "Ekonomik sorunlar nedeniyle geçinemeyen üniversite öğrencileri okullarını dondurmayı düşündükleri gibi başta barınma, eğitim, beslenme gibi temel hakları da ihlal ediliyor" dedi.

Öğrencilerin yaşadıkları sorunların yanı sıra KYK burslarında da ciddi bir kayıp olduğunu belirten Başevirgen, "Verilen bursların satın alma gücü hızla düşüyor. 2019 yılına kıyasla öğrencilerin kaybı en az bin 170 lira. En büyük harcama kalemi olan beslenme sorunu çözülemiyor. Üç öğün okul yemekhanesinden beslenen bir öğrencinin aylık yemek masrafı minimum bin 275 lira. Her iki üniversite öğrencisinden biri beslenmede zorluk yaşıyor. Barınma sorunu ayrı bir problem olarak ortada duruyor. KYK yurtlarına yerleşemeyen ve özel yurtlarda kalma imkanı olmayan öğrenciler fahiş artışlar nedeniyle kiraya çıkamıyor. Bir nebze olsa da öğrencilere ekonomik destek sağlaması gereken burslar ise ne yazık ki hiçbir derde deva olmuyor. Yaşanan bu zorluklar göz önüne alınarak burs miktarlarının mutlaka arttırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

KYK bursları dolar karşısında eridi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.