Peki, ne yapmalısınız?

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Selim Ayhan, ateşli havale hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Ayhan, ateşli havale'nin altı ay ile beş yaş arası çocuklarda yaygın olarak görülen ve genelde yüksek ateş ile meydana gelen nöbet şeklinde tanımlandığını söyledi.

Peki, ne yapmalısınız?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Selim Ayhan, ateşli havale hakkında önemli bilgiler verdi.

Diğer bir ismi ile konvülsiyon OLAN ateşli havale, çocuklar için bazı dönemler aileleri korkutabilmektedir. Havalenin bir türü olarak öne çıkan ateşli havale nöbet dönemleri esnasında görülür. Bu durum çocuklarda ortaya çıktığı zaman belli başlı bazı belirtiler meydana gelir.

Dr. Ayhan, ateşli havale'nin altı ay ile beş yaş arası çocuklarda yaygın olarak görülen ve genelde yüksek ateş ile meydana gelen nöbet şeklinde tanımlandığını söyledi.

ATEŞLİ HAVALE NEDİR?

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Selim Ayhan;

Febril konvülziyon yani ateşli havale altı ay beş yaş arası çocuklarda, ellerde, kollarda titreme, kasılma atma şeklinde bilinç kaybıyla karakterize bir nöbet şeklidir. Genelde nöbet sonrasında yaklaşık böyle bir uyku hali gözlenir. Postiktal dönem dediğimiz dönemdir bu. Genellikle altı yaş sonrasında görülmez.

ATEŞLİ HAVALENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ateşli havalenin epilepsi olmadığını ve kalıcı beyin hasarına neden olmadığını belirten Dr. Ayhan, "Ateşli havale, ellerde, kollarda titreme, kasılma atma şeklinde bilinç kaybıyla karakterize bir nöbet şeklidir. Genelde nöbet sonrasında yaklaşık böyle bir uyku hali gözlenir. Postiktal dönem dediğimiz dönemdir bu. Genellikle altı yaş sonrasında görülmez." dedi.

ATEŞLİ HAVALE NEDEN OLUR?

Ateşli havalenin nedenleri arasında yaş, genetik ve ateş faktörünün etkili olduğunu ifade eden Dr. Ayhan, "Anne baba arasında akrabalık varsa, anne baba küçükken ateşli havale geçirmişse ya da evde kardeşlerinden herhangi birisi ateşli havale geçirmişse şimdiki bu çocuğunuzda da ateşli havale görünme riski yüksektir." diye konuştu.

ATEŞLİ HAVALE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ateşli havale geçiren çocuğun ilk olarak yumuşak zemine yatırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Ayhan, "Hastamızı bir kere öncelikle yumuşak zemine yatıracağız. Soğukkanlı bir şekilde ilk başta yapmamız gereken çocuğu yan çevireceğiz dili geriye kaçmasın diye. Bunun haricinde sakin bir şekilde 112 arayacağız, kollarını kesinlikle tutmayacağız, ağzını kesinlikle açmaya çalışmayacağız, nöbetin orada dinmesini bekleyeceğiz. 112 geldikten sonrasında hızlı bir şekilde acil servise başvurmamız gerekmekte." ifadelerini kullandı.

ATEŞLİ HAVALE NASIL ÖNLENİR?

Ateşli havalenin çocuğun ateşi ne kadar yüksek olursa geçirme riskinin o kadar yükseleceği şeklindeki yanlış bir bilgi olduğunu belirten Dr. Ayhan, "Bir çocuk nöbet geçirecekse ateşi yükselmeye başlarken de geçirebilir, otuzsekiz de de geçirebilir, otuz dokuz derecede de geçirebilir. Yani bir çocuk nöbet geçirecekse geçirir, buna siz de mani olamazsınız biz de mani olamayız. Ve mümkünse çocuk ateşli havale geçirirken onu kameraya çekmenizi öneriyoruz. Çünkü daha sonra doktora geldiğiniz zaman o nöbet çeşitleri farklı, farklı çeşitli nöbetler var. Bu nöbetlerden hangisi olduğuna bizim görüp karar vermemiz gerekiyor. Bu açıdan bize çok yardımcı olacaktır." dedi.

Soğuk algınlığı ilaçları ve öksürük şuruplarının nöbet eşiğini düşürdüğünü belirten Dr. Ayhan, "Çok mecbur kalmadıkça doktorunuz illa önermediyse soğuk algınlığı ilaçları, öksürük şurubu kullanmayın. Eğer çocuğumuz da buna benzer bir nöbet öyküsü varsa ya da şüpheli bir nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız mutlaka hastaneye başvurmalı ve bir çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

 

 

Peki, ne yapmalısınız?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.