Saç boyalarındaki bilinmeyen tehlike

Saç boyalarında bulunabilen PPD’nin (parafenilendiamin) alerjik reaksiyona neden olması nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde yasaklandığına dikkat çeken uzmanlar, alerjik reaksiyona yol açan kimyasalların bulunduğu saç boyalarının kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.

Saç boyalarındaki bilinmeyen tehlike

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, PPD’nin Almanya, Fransa ve İsveç’te saç boyalarında kullanımının yasaklandığını, AB mevzuatında ise kullanımına sınırlı da olsa halen izin verildiğini aktardı.

Kalpaklıoğlu, “PPD, saç boyası kontakt dermatitinde rol oynayan en yaygın alerjendir. Saç boyası ayrıca pigment değişiklikleri, saç dökülmesi, cilt maligniteleri (tümör), cilt damarlarının iltihabı gibi olumsuz etkilerle de ilişkilidir. PPD’yi para-tolüen diamin sülfat (PTDS) ile değiştiren daha yeni saç boyaları mevcut. Yeni formülasyonlu boyalar, alerjisi olan hastalar için iyi bir alternatif” dedi.

NELER YAPILMALI?

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Andaç Salman da, PPD’nin özellikle koyu renk boyalarda daha yüksek miktarda bulunduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı: “PPD alerjisi olanlar PPD içermeyen ürünlerde bile küçük bir deri alanında deneme yapmalı. Saç boyası alırken mutlaka içerik listesi ayrıntılı okunmalı. PPD, amonyum, rezorsinol gibi sık reaksiyon yapabilen maddeler var mı diye kontrol edilmeli. İyi havalandırılan bir ortamda uygulama yapmak, eldiven kullanmak, dikkat edilmesi gereken noktaların başında sayılabilir.”

Saç boyalarındaki bilinmeyen tehlike

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.