“Sadece dua kurtarmaz” Japon deprem uzmanı Urfalıları uyardı

6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra revize edilerek, sismik izolatörlü sistemle inşasına başlanan Güneyşehir Paykent Konutları projesinin misafiri olarak Şanlıurfa’ya gelen Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, deprem konusunda kentte yaşayanlara önemli uyarılarda bulundu. Moriwaki, Japonya’da kendilerinin de dua ettiğini ancak eğitim ve önlemin de deprem konusunda hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Japonya’da dua ediyoruz, siz de dua ediyorsunuz ama Japonların farkı, deprem eğitimi aldığı için deprem nasıl oluyor, ne yapması gerektiğini biliyor. Urfa’daki insanlar bunu bilsin, duadan önce bir şey yapmak lazım” dedi.

“Sadece dua kurtarmaz”  Japon deprem uzmanı Urfalıları uyardı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, 6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra revize edilerek sismik izolatörlü sistemle inşasına başlanan Güneyşehir Paykent Konutları projesinin misafiri olarak Şanlıurfa’ya geldi. 

Yoshinori Moriwaki, geçen yıl aralık ayında yani 6 Şubat’taki depremden yaklaşık 2 ay önce Kahramanmaraş'ta katıldığı bir programda, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kırılmaya başladığını ve bu ili de etkileyebileceğini söylediğini anlatmıştı.

Türkiye’de depremlerle ilgili değerlendirmeleri ve yorumlarıyla dikkat çeken Moriwaki, Şanlıurfa'da yaşayanlara da deprem konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Gazete İpekyol’a özel demeç veren Moriwaki, Şanlıurfa'daki yapıların genel olarak iyi göründüğünü belirtti. Japon deprem uzmanı, Urfa’da ancak  tarım arazileri üzerine yapılmış konutlarda deprem riskinin olduğunu vurguladı.

Elazığ’da 2020’de yaşanan depremden yakın bölgede olmasına rağmen Şanlıurfa’nın çok fazla etkilenmediğini hatırlatan Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli depremde ise Şanlıurfa’da da ciddi yıkımlar yaşandığını anımsattı. Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğuna dikkati çeken Moriwaki, ilerleyen dönemde Hatay ile Kıbrıs arasında denizde bir depremin yaşanabileceğini ifade etti. Japan deprem uzmanı, Bingöl, Muş ve Bitlis bölgesinde de yakın bir zamanda deprem meydana gelebileceğini öne sürdü. Urfa’nın bu bölgelere olan mesafesi nedeniyle bu tahmin edilen depremlerden etkilenmesinin beklenmediğini vurgulayan Moriwaki, fay hattında bulunulmasa bile toplumda deprem bilincinin  kazanılması gerektiğini kaydetti. 

MORİWAKİ: ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDEBİLİR

Şanlıurfa'da büyük bir deprem beklemediğini ancak Kahramanmaraş depremi sonrası 2 yıl kadar sürebilecek artçı sarsıntıların hissedilebileceğini belirten Moriwaki, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maraş’ta veya Urfa’da deprem olacak diye kimse beklemiyor. Bunun için biraz rahat olabilirsiniz ama artçı depremler, 2 seneye kadar küçük küçük olsa da devam edebilir. Büyük bir artçı olacağını zannetmiyorum. Bundan sonra 5 şiddetinde veya 6 şiddetinde büyük bir artçı beklemiyorum.” dedi.

URFALILARA ÖNEMLİ TAVSİYE

Yoshinori Moriwaki, yüksek yerlerin zemin açısından daha güvenli olduğunu söyledi. Ayrıca, evlerin inşaat şirketi ve proje ruhsatının kontrol edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. 

Japonların deprem eğitimi aldığını ve deprem anında neler yapmaları gerektiğini bildiğini söyleyen Moriwaki, Şanlıurfalılara da bu konuda bilinçlenmeleri ve hazırlıklı olmaları tavsiyesinde bulundu. Japon deprem uzmanı, özellikle "yaşam üçgeni" olarak adlandırılan bölgelere su, düdük ve çikolata gibi temel malzemelerin konulmasını önerdi.

“SADECE DUA KURTARMAZ”

Yoshinori  Moriwaki, Japonya’da kendilerinin de dua ettiğini ancak eğitim ve önlemin de deprem konusunda hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Japonya’da dua ediyoruz, siz de dua ediyorsunuz ama Japonların farkı, deprem eğitimi aldığı için deprem nasıl oluyor, ne yapması gerektiğini biliyor. Urfa’daki insanlar bunu bilsin, duadan önce bir şey yapmak lazım, hazırlık yapmak gerekiyor” diye konuştu. 

MORİWAKİ KİMDİR? 

Yoshinori Moriwaki, 1958 yılında Japonya'da doğmuştur. Yüksek mimar ve Yüksek inşaat Mühendisidir. Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Japonya'dan 1999 Marmara depremi sonrası bir aylığına Türkiye'ye geldi. Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, o tarihten beri İstanbul'da yaşıyor.

Kahramanmaraş depreminden önce Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kırılmaya başladığını söyleyen ve tahminleri doğru çıkan Japon deprem uzmanı Moriwaki Türkiye'deki fay hatları doğudan batıya harekete geçtiğini açıkladı. Moriwaki Marmara Bölgesinin tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Yoshinori Moriwaki, geçen yıl aralık ayında yani 6 Şubatteki depremden yaklaşık 2 ay önce Kahramanmaraş'ta katıldığı bir programda, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kırılmaya başladığını ve bu ili de etkileyebileceğini söylediğini anlatmıştı.

AHMET HAKKI AK | GAZETE İPEKYOL / RÖPORTAJ

“Sadece dua kurtarmaz” Japon deprem uzmanı Urfalıları uyardı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.