Meteorların Dünya atmosferine girdikten sonra uzayda bıraktıkları belirgin izler sayesinde gözlemlenen meteor yağmurları, özellikle açık havalarda gece etkileyici manzaralar oluşturabiliyor.
Ekim ayının ilk günlerinde gezegenimize ulaşmaya başlayan meteorların gökyüzünde oluşturduğu ve 'Orionid meteor yağmuru' olarak da bilinen meteor yağmuru, 21 - 22 Ekim'de zirve noktasına ulaşacak.
Meteorlar, saatte ortalama 240 bin kilometre hızla yol alacak ve gökyüzünde birkaç saniyeden bir dakikaya kadar süren parıldamalar ortaya çıkacak.
Şehir ışıklarından uzak, hava koşullarının uygun olduğu, açık havada gece boyunca saatte 20 göktaşı görmek mümkün olacak.
Söz konusu meteor yağmuru, 22 Kasım tarihine kadar gözlemlenebilecek.
ÖZEL GÖZLEM ALETİNE İHTİYAÇ VAR MI?
Orionid meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç duyulmuyor.
Ancak hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, meteor yağmurunu izlemek daha kolay olacak. Işıksız bölgeler için dünya ışık kirliliği haritasına göz atabilirsiniz.
Uzmanlar, bu şölenin en iyi izleneceği saat aralığının ise gece 01.00 ile 04.00 arası olacağını belirtiyor.
ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?
Her yıl ekim ayında gözlemlenen Orionid meteor yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir.
En son 1986’da yakınımızdan geçen Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Halley'in Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı olarak hesaplanıyor.
0 Yorum