Urfa’da kurutanların başına talih koşu kondu: Kilosu 1000 liraya kadar çıktı

ÖZEL HABER | Şanlıurfa'nın vazgeçilmez yaz lezzetlerinden bamya, kurutulunca altın kadar değerleniyor. Kentte çeşidine göre yaş bamya mevsiminde 50 ila 100 TL arasında işlem görürken, kurutulmuş olan bamyanın kilosu ise gram altınla yarışıyor. Ancak, faydaları saymakla bitmeyen bamyaya talep de bitmiyor.

Urfa’da kurutanların başına talih koşu kondu: Kilosu 1000 liraya kadar çıktı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa'da kurutulmuş çiçek bamyanın fiyatı dudak uçuklatıyor. 

GÜNEŞ DOĞMADAN TOPLANIYOR

Genellikle haziran ayında güneş doğmadan önce başlanıp ekim ayına kadar hasadı süren çiçek bamyası daha çok kurutularak değerlendiriliyor. Toplama, ipe dizme ve kurutma gibi zahmetli süreçlerden geçen kuru bamya altın kadar değerli. Neredeyse gram altına yaklaşan fiyatına rağmen kuru bamyaya talep de bitmiyor.

KİLOSU ALTINLA YARIŞIYOR

Şanlıurfa'da tarihi Balıklıgöl çarşısında kuru bamyanın kilosu 600 TL’den başlıyor 1000 TL’ye kadar çıkıyor. Kuru bamyanın yüksek fiyatının nedenlerinden biri, hasadın zahmetli olması. Bamyalar tek tek toplanıyor ve ardından ipe diziliyor. İpe dizili bamyalar ise güneşte kurutuluyor. Bu işlemler oldukça zaman ve emek istiyor.

FİYAT DA TALEP DE YÜKSEK

Şanlıurfalı vatandaşlar, kuru bamyanın yüksek fiyatından şikayetçi. Ancak, kuru bamyanın lezzetinin paha biçilemez olduğunu da belirtti.

Esnaf ise fiyatların arttığını fakat, bamyaya talebin azalmadığını kaydetti.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Bamyanın sağlık açısından faydaları şunlar:

Mide Problemlerini Önler: Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler.

Diyabet Tedavisine Yardımcıdır: Yeterli lif alımının sindirimi artırdığı ve açlık hissini azalttığı gösterilmiştir. Lif yönünden zengin besinler özellikle şeker hastalığı olan hastalar için önerilmektedir. Bunun nedeni, artan lif alımının kan şekeri seviyelerini kontrol ettiği ve hatta insülin duyarlılığını arttırdığı gösterilmiştir. Bamya ayrıca vücudun kasları tarafından şeker emilimini artırabilen bir madde olan myricetin içerir. Bu etkili bir şekilde gerçekleştiğinde, kandaki şeker seviyelerinde düşüş gerçekleşir.

Kalbi Korur: Bamyadaki lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve bu da kalp sağlığına katkıda bulunur. Bamya gibi yüksek lifli gıdalar da kalp-damar hastalıkları ve felç riskini azaltır. Pektin, bamyadaki önemli liflerden biridir. Bağırsaklardaki safra üretimini değiştirerek kan kolesterol seviyesini düşürür.

Kanseri Önlemeye Yardımcıdır: Bamya bir çeşit protein olan lektin içerir. Bir araştırma, bu proteinin meme kanseri hücreleriyle savaşabileceğini, ayrıca kanser hücresi büyümesini %63 oranında azaltabildiğini göstermiştir. Bamya; folat bakımından zengindir ve bu da onu kanserden korunma için bir başka önemli besin haline getirir. Çalışmalar folattaki eksikliğin; meme, pankreas, serviks ve akciğer kanseri riskini artırabileceğini belirtmektedir.

Görmeyi Geliştirir: Bamya; özellikle A vitamini ve beta karoten bakımından zengindir. Bu ikisi mükemmel görüşü destekleyen iki besin maddesidir.

Yaşlanmayı Geciktirir: Bamya; içerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde ciltte deforme olmuş hücrelerin yenilenmesini destekler. Aynı zamanda ciltte bulunan genç hücrelerin oranını artırarak yaşlanmayı yavaşlatır.

Anemi: Kansızlığı olan bir kişi bu sebzenin faydalarını suyundan alabilir. Bamya suyu vücudun anemi tedavisine yardımcı olan daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesine yardımcı olur. Bamya suyu birçok vitamin ve mineral içerir. A vitamini, C vitamini, magnezyum vb., vücutta daha fazla kırmızı kan hücresi üretilmesinde yardımcı olur.

Boğaz Ağrısı Ve Öksürüğü Geçirir: Bamya suyu ayrıca boğaz ağrısı ve şiddetli öksürük tedavisinde kullanılır. Boğaz ağrısı ve öksürüğü olan kişi, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri nedeniyle bamya suyu tüketerek bu problemlerden kurtulabilir.

İshal Tedavisinde Yardımcıdır: İshal, birinin yaşayabileceği en rahatsız edici sağlık koşullarından biridir. Vücutta çok miktarda su ve temel mineral kaybına neden olur. Bamya suyu ishal tedavisinde kullanılır ve ayrıca vücudun yenilenmesine yardımcı olur.

Saçların kabarmasını önlemek için bamyadan faydalanabilirsiniz. 100 gram bamyayı kaynatıp suyunu soğumaya bırakın. Daha sonra bu suyu kullandığınız şampuana ekleyiniz. Bamya içerdiği zengin mineraller sayesinde saçınızın kabarmasını engelleyerek, hacmini ve parlaklığını arttıracaktır.

Böbrek hastalığı olan kişilerin sıvı oranı yüksek besinler tüketmeleri gerekir. Bu yüzden böbrek hastalarının su oranı yüksek bamya sebzesini düzenli tüketmelerinde fayda vardır.

Güçlü antioksidan özelliği de vücutta oluşan ödemleri idrar yoluyla kolayca atmaya yardımcı olur.

Bamya sivilceleri önlemeye yardımcı olur ve pürüzsüz bir cilt sağlar.

Bamya yaz sıcakları ve güneş çarpmaları için çok iyidir.

Bamya ateroskleroz ve astım için iyidir.

 

Urfa’da kurutanların başına talih koşu kondu: Kilosu 1000 liraya kadar çıktı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.