Urfa’nın 'gizli hazinesi' çöplüğe döndü!

Suruç’da bulunan Sarı Mağara, tarihi geçmişi binlerce yıl geriye giden bir yapı. Uzunca bir süre Koçerler tarafından koyun keçi ahırı olarak kullanılan mağara, bugün ise çöplük olarak kullanılıyor. Vatandaşlar, mağaranın tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerek, gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyor.

Urfa’nın 'gizli hazinesi' çöplüğe döndü!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarı Mağara, Şanlıurfa-Gaziantep karayolunun 24. kilometresinde, yolun güney tarafındaki derenin doğu yamacında yer alıyor. Kaya yamacına kuzeyden güneye doğru sıralanmış kemerli bir niş, doğal bir kovuk, dikdörtgen planlı bir mağara, içersinde arkosolium şeklinde yedi adet yemlik bulunan bir mağara (ahır) ve en sonda 5 yemlik bulunan başka bir mağara (ahır) bulunuyor.

FARKLI DİLLERDE YAZITLAR BULUNUYOR

Sondaki yemlikli iki mağaradan kuzeyde olanının girişi üzerinde Latince ve Arapça iki kitabe, bunun güneyine bitişik olanının kapısı üzerinde ise Latince, Ermenice ve Süryanice yazıtlar bulunmaktadır.

TARİHİ BİNLERCE YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Dik bir kaya yamacına oyulmuş bu kitabeler, uzun yıllar yukarıdan akan yağmur suları ve diğer doğal etkenlerle oldukça tahrip olmuş bir durumda. Kitabelerine göre “Osrhoene Valisi Aurelius Dassius, Batnae (Suruç) surunun istihkâmlarını yeniden inşa ettirdiği dönemde bir de bu mevkide yolcuların dinlenmeleri ve istirahat edip zevk alabilmeleri için bir han, bir kuyu ve mağaralar yaptırmıştır”.

Selahattin Güler'in 2014 yılında çıkardığı "Şanlıurfa Yazıtları" adlı eserinde kitabelerle ilgili geniş bilgi bulunmaktadır.

ÇÖPLÜK OLARAK KULLANILIYOR

Mağaranın tarihi geçmişi binlerce yıla dayanmasına rağmen, bugüne kadar herhangi bir araştırmaya konu olup olmadığı anlaşılmıyor. Mağaranın önemine rağmen, kaderine terk edilmiş olması ve çöplük olarak kullanılması, tepkilere neden oluyor.

KORUNMASI İSTENİYOR

Vatandaşlardan bazıları, mağaranın tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerek, gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyor.

Mağaranın, tarihi ve kültürel değeri açısından korunması ve araştırmaya açılması gerekiyor.

 

Urfa’nın 'gizli hazinesi' çöplüğe döndü!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.