Şanlıurfa’da 2023'te kaç kadın cinayete kurban gitti?

Türkiye’nin dört bir yanından hemen her gün cinayete kurban giden kadın haberiyle karşılaşıyoruz. Kayıtlar 2023’te 315 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ortaya koydu. Bu cinayetlerin 4’ü Şanlıurfa’da işlendi.

Şanlıurfa’da 2023'te kaç kadın cinayete kurban gitti?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de hâlâ önemli bir sorun olmaya devam eden kadın cinayetleri durmak bilmiyor. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yayınlanan göre, 2023 yılında 315 kadın, erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitirdi, 248 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Geçen yıl öldürülen 315 kadının 162’sinin çocuğu vardı, 3’ü hamileydi. 

Geçen yıl işlenen 315 kadın cinayetinin 4’ü Şanlıurfa’da işlendi. 

Raporda Şanlıurfa’da aralık ayında işlenen cinayet de yer aldı. Söz konusu cinayete ilişkin, “Şanlıurfa’da yaşayan 33 yaşındaki 8 çocuk annesi Dünya Özbilgi, evli olduğu Ahmet Özbilgi tarafından işkence edilerek öldürüldü. Dünya’yı hastaneye götüren fail polislere ‘Tokat attım yere düştü’ şeklinde ifade verdi. Dünya’nın çocuklarından biri evdeki Dünya’yı bağladığı koli bantlarının ve işkence ettiği odanın görüntülerini çekip polise şikayette bulunması sonucu fail tutuklandı” ifadeleri kullanıldı.

 

2022’de ise 334 kadın erkekler tarafından katledilirken, 245 kadın ise şüpheli bir şekilde öldürülmüştü. Şüpheli ölüm sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre arttı.

Platformun raporuna göre, 2023 yılında katledilen kadınlardan yüzde 65’i evlerinde öldürüldü. 

Rapora ilişkin bilgi veren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, şunları söyledi:

“Bireylerin kendini en çok güvende hissetmesi gereken yer olan evler bu yıl da 205 kadına mezar oldu. Bu veriler gösteriyor ki en güvenli alan olarak görünen evler kadınlar için en güvensiz alanlar haline gelmiş durumda. Toplumun temel yapı taşı olarak gösterilen aileler, birçok kadının hayatına mal oluyor. Geçtiğimiz aylarda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'nın belirttiği esnek çalışma modeli, kadınların üzerindeki bakım emeği yükünü artırırken aynı zamanda kadınları, yıllardır açıkladığımız verilerde açıkça ortada olan, en güvensiz oldukları alana evlere hapsediyor. 

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLA VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ
Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 31’i bir kesici aletle bıçaklanarak öldürülürken yüzde 55’i bir ateşli silahla vurularak öldürüldü. 2022 yılında da olan kadın cinayetlerinin yüzde 60’ının ateşli silahlarla olması Türkiye’deki bireysel silahlanma hakkındaki yasal düzenlemelerin ne kadar ihmalkar olduğunu kanıtlıyor. Ruhsatsız ateşli silahlara erişimin kolaylığı ve denetimlerin eksikliğinin bedelini kadınlar yaşam özgürlükleriyle ödüyor. 

KADINLAR, HAYATLARINA DAİR KARAR ALDIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLÜYOR.
2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 58’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınların hayatlarını kaybetmesine sebep olan şiddet olaylarında nedenleri ve failin kimliği açığa çıkarılmadıkça, suçluların hesap vermesi ve toplumun önleyici önlemler alması engellenmiş olur. Bahanesi bilinen kadın cinayetleri arasında ise kadınların yaklaşık yüzde 70’i hayatlarına dair karar aldıkları için erkekler tarafından öldürüldü.  Bu demek oluyor ki kadınlar en çok ayrılık, boşanma vb. gibi kendi özgür iradeleriyle hayatlarına dair aldıkları kararlar nedeniyle ölüme sürükleniyor. 

 

2023 YILINDA KADINLAR EN ÇOK EVLİ OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 41’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Bunun yanı sıra evli olduğu erkek tarafından öldürülen 30 kadının fail ile boşanma aşamasında olduğunu görüyoruz. Kadınlar, en temel insan haklarından biri olan özgürlüğü ve güvenliği için mücadele ederken, boşanmak istediklerinde karşılaştıkları şiddetin pençesinde hayatlarını kaybediyorlar. Kadınlar için boşanma kararı almak bu kadar zorken bir de nafaka hakkının tartışmaya açıldığını görüyoruz. Bu alanda en yetkili makam olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı göreve ilk geldiğinde ‘Nafaka erkekleri mağdur ediyor’ diye açıklama yapabiliyor. Ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmak, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi ve toplumsal refahın artırılması devletin öncelikleri arasındayken yetkililer nafaka hakkını tartışmaya açıyor. Kadınları yoksullukla şiddet arasında bir seçim yapmak zorunda bırakıyorlar”.

Şanlıurfa’da 2023'te kaç kadın cinayete kurban gitti?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.