Şanlıurfa'ya 1,5 milyon avroluk yatırım! Kacır: Peygamberler şehri Şanlıurfa'mız bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Şanlıurfa’da faaliyete giren Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Şanlıurfa'ya 1,5 milyon avroluk yatırım! Kacır: Peygamberler şehri Şanlıurfa'mız bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bakanlığın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hayata geçirilen INNOFOOD Projesi kapsamında, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi’nin (ŞUTSO GAAM) açılış töreni için Şanlıurfa’ya geldi.

Bakan Kacır, ŞUTSO GAAM’ın Eyyübiye Organize Sanayi Bölgesinde bulunan merkezinin açılışını gerçekleştirdi. 

Etkinliğe Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün yanı sıra AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri, ŞUTSO yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

ŞUTSO GAAM, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile kuruldu.

Bakan Kacır, yaptığı konuşmada, bereketli toprakları, zengin tarım ürünleri çeşitliği ve kadim tarihi bulunan Şanlıurfa'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gıda endüstrisinin sürdürülebilir ve teknoloji odaklı gelişimine katkı sağlayacak bu tesisin Türkiye'ye ve Şanlıurfa'ya hayırlı olmasını temenni eden Kacır, tüm dünyanın küresel daralmalardan, krizlerden geçtiği bu dönemde Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat rotasında yoluna emin adımlarla devam ettiğini ifade etti.

“KADİM KÜLTÜRLERİN BEŞİĞİ PEYGAMBERLER ŞEHRİ ŞANLIURFA'MIZ BİR CAZİBE MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDİYOR”

Geçen yıl ihracatın 255,8 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını kaydeden Bakan Kacır, şunları aktardı:

"Bu rakamla Orta Vadeli Program'daki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de aşmış olduk. 2023'ün üçüncü çeyreğinde ise ekonomimiz yüzde 5,9 oranında büyüyerek son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürdü. Son 3 yılda 4 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturduk. Türkiye her alanda büyümesine, kalkınmasına devam ederken kadim kültürlerin beşiği peygamberler şehri Şanlıurfa'mız da tarımıyla, sanayisiyle, kültür ve turizmiyle büyümeye gelişmeye, bölgesinde bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

"Şanlıurfa'nın 6 Şubat'ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen iller arasında yer aldığını ifade eden Kacır, deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek onların acısını halen yüreklerinde yaşadıklarını söyledi.

“ŞANLIURFA BUGÜN BİR SANAYİ ŞEHRİ”

Şanlıurfa'ya yönelik hayata geçirdikleri teşvik ve destekler, kurdukları sanayi altyapıları ile Şanlıurfa'nın kalkınma yolculuğuna güçlü şekilde devam ettiğinin altını çizen Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şanlıurfa bugün bir sanayi şehri. 22 yıl önce şehrimizde sadece 1 organize sanayi bölgesi bulunuyorken biz bu sayıyı 5'e çıkardık. OSB'lerimizde istihdam 29 bine ulaştı. OSB'lerimizde çarkların daha da güçlü dönmesi için aynı dönemde 3 milyar lira kredi desteği sağladık. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın aldığı kararla da 295 hektar büyüklüğündeki Akçakale sanayi alanını şehrimize kazandırıyoruz. Planlı sanayileşmeyle şehrimizin üretim alt yapısını genişletirken yatırım teşvik sistemimizle Şanlıurfa'yı bir cazibe merkezine dönüştürdük. Son 22 yılda düzenlediğimiz 2 bin 200'den fazla yatırım teşvik belgesiyle şehrimize 100 milyar liralık bir yatırım ölçeği kazandırdık, 97 binden fazla istihdamın önünü açtık."

“ŞANLIURFA’DA 630 YATIRIM TEŞVİK BELGESİNİN SÜRESİNİ 3 YIL UZATTIK”

Kacır, "Deprem nedeniyle yatırım süreci aksayan yatırımcılarımızı mağdur etmemek adına, Şanlıurfa'da yapılması planlanan yatırımlar için düzenlenen 630 yatırım teşvik belgesinin süresini talep aranmaksızın 3 yıl uzattık. Projelerine devam edemeyecek yatırımcılarımız için düzenlenen 111 yatırım teşvik belgesini, herhangi bir yük getirmeden kapanmış saydık" ifadelerini kullandı. 

“ŞANLIURFA'MIZDA 19 BİNDEN FAZLA KOBİ'YE 1,5 MİLYARIN ÜZERİNDE DESTEK SAĞLADI”

Kentin ekonomik gelişimine ivme kazandırmak ve istihdam olanaklarını genişletmek adına KOBİ'leri teşvik ve desteklerle güçlendirmeye devam ettiklerini belirten Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

"KOSGEB'i biz kurmadık. KOSGEB 1990 yılında kuruldu. Fakat Şanlıurfa'da 2002 öncesinde sadece 26 KOBİ'miz KOSGEB desteklerinden yararlanma imkanı bulmuştu. Son 22 yılda ise KOBİ'lerimizin hamisi KOSGEB Şanlıurfa'mızda 19 binden fazla KOBİ'ye 1,5 milyarın üzerinde destek sağladı. Depremden etkilenen KOBİ'lerimizin zarar gören işletmelerin 2023 yılı, yaşamını yitiren veya iş göremez hale gelen işletmecilerin ise tüm KOSGEB borçlarını sildik. Dünya Bankası ve Japon Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) destekli Türkiye Deprem Sonrası Ekonomik Canlanma Projesi kapsamında Şanlıurfa'da KOBİ'lerimize 36 ay vadeli ve ilk 24 ayı geri ödemesiz olmak üzere 650 bin liraya kadar finansman desteği sunuyoruz. Bu kapsamda şehrimizde 5 bin 206 işletmeye 584 milyonun üzerinde destek ödemesi yaptık."

“599 PROJEYE 4,4 MİLYAR LİRALIK DESTEK SAĞLADIK”

Teknoloji yolculuğunda gençlerin de aktif rol üstlenmesini sağladıklarını kaydeden Kacır, 8 bin metrekare kapalı alana sahip Şanlıurfa Bilim Merkezini yakında hizmete alacaklarını söyledi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresinin Şanlıurfa'nın tarihi kimliğini ve yerel değerlerini ön plana çıkaran, şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yeni bir soluk kazandıran projelere imza attığını belirten Kacır, 599 projeye 4,4 milyar liralık destek sağladıklarını kaydetti. 

 

GAP Bölge Kalkınma İdaresinin yürüttüğü tarımsal verimlilik odaklı projelerle de şehrin tarımsal üretim merkezi rolünü perçinlediklerinin altını çizen Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda her alanda olduğu gibi gıda sektöründe de Ar-Ge odaklı üretimi önceliklendirdiklerini söyledi. 

“MİLLETİMİZ TÜRKİYE İÇİN TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYANIN HER DAİM YANINDADIR”

 TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye'nin en büyük gıda, Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD ile Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu'nu (TÜGİP) kurduklarını, Gıda İnovasyon Merkezini, gıda ve içecek sektörünün çözüm ortağı olarak faaliyete geçirdiklerini ifade eden Kacır, şöyle konuştu:

"Bu proje kapsamında gıda sanayisinde öncü dört ilimizde de pilot üretim tesisi ve gıda güvenliği laboratuvarı kuruyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz 1,5 milyon avro bütçeli Şanlıurfa Gıda Araştırma ve Analiz Laboratuvarı ile Şanlıurfa'mızda ve çevre illerde sadeyağ, süt ve süt ürünleri, baharat, yem, yağlı tohumlar, kurutulmuş meyve ve sebze sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımızın ihtiyaç duyduğu test altyapısını şehrimize kazandırmış oluyoruz. Son teknolojilerle donatılmış bu laboratuvarımızla gıda ürün güvenliğimizi en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Uluslararası standartlarda kalite kontrol süreçlerini yerinde sağlayarak, şehrimizdeki ve bölgemizdeki gıda üreticilerine rekabet avantajı temin etmiş olacağız. Hedefimiz ülkemizden yeni teknolojik gıda girişimlerinin yeşermesi, gıda sanayimizin üretim kabiliyetlerini teknoloji geliştirme altyapımız ile bütünleştirerek gıdada teknoloji odaklı üretimin adresi olmak. İnanıyorum ki, gelecek dönemde bu alanda tıpkı Türkiye'nin otomobili projesinde olduğu gibi en az bir lider teknoloji girişimini de ülkemizden çıkaracağız. Bizler ülkemize değer katacak her yatırımı bugün olduğu gibi yarın da desteklemeye devam edeceğiz. Biliyor ve inanıyoruz ki, aziz milletimize hizmet davamızda en büyük ödül Allah'ın rızası, milletimizin takdiri ve duasıdır. Allah çalışanın, gayret edenin, bu millet için, bu vatan için alın ve akıl teri dökenin yardımcısıdır. Milletimiz tam bağımsız ve müreffeh Türkiye için taş üstüne taş koyanın her daim yanındadır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dünyada eşine rastlanmayacak ölçüde başarılarla geçen siyasi hayatı bunun en açık örneğidir".

Şanlıurfa'ya 1,5 milyon avroluk yatırım! Kacır: Peygamberler şehri Şanlıurfa'mız bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.