Park cezası yazma yetkileri sonlandırıldı

Kafalarına göre kestikleri ‘keyfi cezalarla’ gündeme gelen fahri trafik müfettişlerinin park cezası verme yetkisi kaldırıldı. Karar üzerine yetki, fahri trafik müfettişlerinin kullandığı uygulamadan da çıkarıldı.

Park cezası yazma yetkileri sonlandırıldı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fahri trafik müfettişleri, son dönemde keyfi olarak kestikleri iddia edilen trafik cezalarıyla gündemde. 

Yurdun dört bir yanında fahri trafik müfettişleri tarafından vatandaşlara kesilen trafik cezaları giderek absürtleşiyordu.

Öyle ki bazı yerlerde vatandaşlar konuyla ilgili eylem bile yapmıştı.

Yaşananların ardından konuyla ilgili düzenlemeye gidildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumun tepkileri üzerine adım attı ve fahri müfettişlerin park cezası verme yetkisi sonlandırıldı.

Buna göre, fahri trafik müfettişleri, yeni bir düzenlemeye kadar sadece engelli park alanlarının ihlali durumunda ceza yazabilecek.

 

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ NEDİR? 

Karayolları Trafik Kanunu’nun EK-6’ncı maddesi ile fahri trafik müfettişliği görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere (polis ve jandarma) yardımcı olmak üzere Emniyet Genel Müdürünün teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile uygun görülen kişilere, valiliklerce "Fahri Trafik Müfettişliği" görevi verilmekte.

Trafik güvenliğinin geliştirilmesine ve trafikte can kayıplarının önlenmesine katkıda bulunmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, tamamen gönüllülük esasına dayalı olan Fahri Trafik Müfettişliği için gerekli şartları taşımaları halinde, ikamet ettikleri illerde Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine müracaat ederek Fahri Trafik Müfettişi olabiliyor.

 

KİMLER FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ OLABİLİR?

Fahri Trafik Müfettişi Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun herkes Fahri Trafik Müfettişi başvurusu yapabilir.

Aranan şartlar;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

En az kırk yaşında olmak,

En az yüksekokul mezunu olmak,

En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,

Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak,

Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,

Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.

Park cezası yazma yetkileri sonlandırıldı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.