Bakanlıktan marketlere yeni düzenleme! Müşterileri kandırmak yasak

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde yeni bir düzenleme yaparak yanıltıcı görsellerin kullanımına sınırlama getiriyor.

5

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde yeni bir düzenleme yaparak yanıltıcı görsellerin kullanımına sınırlama getirdi.

Bakanlık tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre, gıda ambalajlarında artık aroma vericilerle ilgili gerçek gıda görselleri kullanılamayacak.

Yeni düzenleme ile birlikte, gıda etiketlerinde tüketicileri yanıltabilecek görsel ve ifadelerin kullanımı yasaklanırken, ürün isimleri aynı punto ve karakterde yazılacak. Benzer ürünler arasında karışıklığa neden olabilecek ifadelere de artık yer verilmeyecek.

 

YASAKLI KELİMELER 

Özellikle müşterilerin isimlerini birbiriyle karıştırılabileceği ürünlerde, "… tadında", "… lezzeti", "… keyfi" gibi ifadelere müsaade edilmeyecek. Bitkisel margarinde tereyağı keyfi veya tereyağı lezzeti ifadelerine müsaade edilmeyecek.

 

SON TARİH 

Gıda işletmeleri, bu değişikliğe 31 Aralık 2026'ya kadar uyum sağlamak zorunda kalacaklar. Bu tarihten sonra uygun olmayan ambalajlardaki ürünler piyasada bulunamayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin daha sağlıklı ve doğru bilgilendirilmesi için bu tür adımların önemli olduğunu vurguluyor.