reklam alanı

Dünyanın yarısı fetheden Büyük İskender’in Şanlıurfa’da karargah kurduğu köy

Tarihin en büyük imparatorlarından biri olan ve dünyanın neredeyse yarısını fetheden Makedonya Kralı Büyük İskender’in Şanlıurfa’da bulunduğunu biliyor muydunuz? Pers İmparatorluğu’nu mağlup ettikten sonra Şanlıurfa’ya uğrayan Büyük İskender, burada bir köyde karargah kurdu.

Dünyanın yarısı fetheden Büyük İskender’in Şanlıurfa’da karargah kurduğu köy

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2018 yılında bir konferans için Şanlıurfa’ya gelen Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, konferanstan önce Bozova’ya bağlı Çarmelik Köyünü ziyaret etti.

Bu köy hakkında önemli bilgiler veren Uğurluel, köyün isminin Farsça kökenli olduğunu ve "Çarmelik" kelimesinin "dört melik" anlamına geldiğini belirtti. 

BÜYÜK İSKENDER’İN ŞANLIURFA’DA KARARGAH KURDUĞU TEPE

Uğurluel, tarihin en büyük imparatorlarından, dünyanın neredeyse yarısını fetheden Makedonya Kralı Büyük İskender’in Çarmelik Köyünde karargah kurduğunu söyledi. 

Uğurluel’in anlattıklarına göre, Yunanistan topraklarından yola çıkan Büyük İskender, Marmara Bölgesi ve İç Anadolu’da ilerleyişini sürdürerek Pers İmparatorluğunu yendi ve ardından Şanlıurfa bölgesine geldi.  Günümüzde Bozova’ya bağlı Çarmelik köyüne gelen Büyük İskender, bölge halkı tarafından hala İskender Tepesi olarak bilinen tepeye karargah kurdu. Daha sonra bölge halkının anlattıklarına göre günümüzde baraj suları altında kalan Çarmelik Kalesine ordusunu yerleştiren Büyük İskender, buradan Mısır ve Babil seferlerine gitti. 

EDESSA’NIN KURULUŞU BÜYÜK İSKENDER’E DAYANIYOR

Tarih kaynaklarında yer alan bilgilere göre, Büyük İskender, fethettiği her bölgeye bir komutanını yerleştiriyordu. Şanlıurfa’ya uygun bulduğu komutan ise Birinci Seleukos Nikhator’du. Seleukos tarafından MÖ 312’de Yunan usullerine göre bir hanedanlık kuruldu ve Edessa adı verildi.

Dünyanın yarısı fetheden Büyük İskender’in Şanlıurfa’da karargah kurduğu köy

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.