Geçtiğimiz yıl 2 Ekim tarihinde yayımlanmaya başlayan liste sürekli güncellendi ve Türkiye’nin dört bir yanındaki firmaların ürünlerinde çeşitli hilelere başvurduğu ortaya çıktı.
Bakanlık tarafından 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' ve ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ olarak iki ayrı başlıkta yayımlanan listede, bugüne kadar 62 şehir yer aldı.
62 ŞEHİR HİLELİ GIDA ÜRETTİ
Gıda Bülteni’nin haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın oluşturduğu ve sağlığa zararlı maddeler içeren gıdalara yer verilen kırmızı liste, toplam 24 şehirden oluşuyor. Yaklaşık 4 aylık süreçte listeye yapılan eklemelerle birlikte bugüne kadar 189 firma ifşa edildi.
Ürünlerinde taklit ya da tağşiş yaptığı belirlenen ve tüketiciyi aldatmaya yönelik müdahalelerde bulunan firmaların yer aldığı turuncu liste ise 963 firmayı kapsıyor. Bu listeye 57 şehirden farklı gıda üreticileri dahil edildi. En çok hile yapılan ürünler ise zeytinyağı, sucuk ve süt ürünleri oldu.
ŞANLIURFA’DA LİSTEYE GİRMİŞTİ
Şanlıurfa da ilk kez bu listeye dahil olmuştu. 8 Ocak tarihinde yayımlanan listede kentte faaliyet gösteren 7 firmada yapılan denetimlerde yoğurtta nişasta, zeytinyağında ise bitkisel yağ tespit edilmişti.
BU ŞEHİRLERDE GIDA HİLESİ YOK
Bakanlığın denetimleri sonucunda, 19 şehirde ise bugüne kadar hiçbir firmanın hileli gıda üretimi yaptığı tespit edilmedi. Kırmızı ya da turuncu listeye girmeyen ve ürünlerinde herhangi bir usulsüzlük bulunmayan bu şehirler takdir topladı.
İşte gıda güvenliği konusunda temiz çıkan 19 il:
Ağrı
Ardahan
Artvin
Bayburt
Bingöl
Bitlis
Burdur
Düzce
Erzincan
Hakkari
Karabük
Kars
Kastamonu
Kırıkkale
Kırşehir
Nevşehir
Niğde
Uşak
Van
Denetimler devam ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşlara gıda alırken etiket ve içerik bilgilerini dikkatlice incelemeleri konusunda uyarıda bulundu.
0 Yorum