reklam alanı

Akaryakıtta yeni dönem başlıyor

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ndeki tartışmalara ilişkin açıklamalar yaptı. Okumuş,1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte kayıt dışının önüne geçileceğini belirtti.

Akaryakıtta yeni dönem başlıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akaryakıtta şeffaflığın sağlanması adına yeni bir dönem başlıyor. 

Aydınlık’ta yer alan habere göre Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Akaryakıt sektöründe dijital dönüşüm sağlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi(UTTS)’nin, kaçak akaryakıtın önlenmesi, vergi kayıplarının azaltılması ve daha şeffaf bir denetim mekanizması oluşturulması amacıyla devreye alındığını belirtti

OKUMUŞ: 6 HAFTA İÇİNDE TAMAMLANACAK

Okumuş, Türkiye’deki toplam 29 milyon aracın yaklaşık 8 milyonunun sisteme dahil olduğunu aktardı. Bu araçlardan 4 milyondan fazlasında UTTS montajının tamamlandığını ve 12 bin 600 akaryakıt bayisinin 11 bin 300’ünde sistemin aktif hale getirildiğini kaydeden Okumuş, henüz tamamlanmayan montajların ise önümüzdeki 6 hafta içinde bitirilmesinin planlandığını söyledi.

PÜİS'in, Anadolu’da faaliyet gösteren ve günlük satış hacmi düşük olan küçük akaryakıt istasyonlarının UTTS’ye geçiş maliyetlerini karşılamak için özel bir fon oluşturduğunu belirten Okumuş, bu sürecin tüm sektör için daha adil bir rekabet ortamı yaratacağını da vurguladı.

RANT KAPISI KAPANACAK MI?

Okumuş, UTTS’ye yönelik eleştirilerin kaynağının 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenlemeler olduğunu belirtti. Bu tarihten itibaren şantiye, maden ocağı ve tır garajı gibi alanlara yapılan dökme akaryakıt satışlarının yasaklandığını ifade eden Okumuş, "Bu noktalarda kullanılan araçlar da UTTS sistemine dahil edilecek. Aksi takdirde, firmalar akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek ve vergi avantajından yararlanamayacak. Kayıt dışı akaryakıt temininin önüne geçilecek" dedi.

TEKNOLOJİ YERLİ VE MİLLİ

Son dönemde UTTS’nin yabancı üretim olduğu yönündeki iddialara da yanıt veren Okumuş, sistemin tamamıyla yerli ve milli olduğunu vurguladı. Kullanılan tüm çiplerin ve donanımların Türkiye’de üretildiğini belirten Okumuş, "Bu sistem aslında 27 yıldır ticari araçlarda kullanılıyor. Ancak bugüne kadar yalnızca tek bir firma tarafından sağlanan parçaların maliyeti 30 dolardı ve kimse bu maliyeti sorgulamıyordu. Bugün ise tamamen yerli üretimle hayata geçirilen UTTS'ye karşı çıkanlar, rant düzenlerinin bozulmasından rahatsız olanlar" diye konuştu.

PÜİS olarak Türkiye genelinde akaryakıt bayilerine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini ve UTTS’nin sağlayacağı faydaları sektör temsilcilerine aktardıklarını belirten Okumuş, sürecin sektör için önemli bir dönüşüm fırsatı sunduğunu ifade etti.

Akaryakıtta yeni dönem başlıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.