ŞANLIURFA – "Peygamberler Şehri" olarak anılan Şanlıurfa, köklü tarihi ve kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış coğrafyasıyla Güneydoğu'nun en önemli turizm destinasyonlarından biri. Gastronomiden kültüre, tarihten inanca kadar pek çok alanda zengin bir potansiyel barındıran kentte, ziyaretçilerin ilk durağı ise hiç şüphesiz kutsal kabul edilen Balıklıgöl.
ATEŞİN SUYA, ODUNLARIN BALIĞA DÖNÜŞTÜĞÜ MUCİZE
Hazreti İbrahim'in Nemrut tarafından ateşe atıldığı rivayet edilen alanda mucizevi bir şekilde oluşan Balıklıgöl, inanç turizminin en önemli merkezlerinden biri. Efsaneye göre, ateş suya, odunlar ise bugün gölde yüzen kutsal balıklara dönüşmüştü. Bu mucizevi dönüşüm, Balıklıgöl’ü sadece bir doğal güzellik değil, aynı zamanda yılın her dönemi akın eden binlerce inanç turisti için adeta bir umut kapısı ve dilek kaynağı haline getiriyor.
GÖZLER "BEYAZ BALIK"I ARIYOR
Balıklıgöl'ün manevi havasını pekiştiren en önemli unsurlardan biri ise Beyaz Balık efsanesi. Rivayete göre, Hz. İbrahim'e olan büyük sevgisinden dolayı kendini ateşe atan Aynzeliha'nın bir balığa dönüştüğüne ve bugün göldeki o parlak beyaz balık olduğuna inanılıyor. Halk arasında, bu ender balığı görmenin sadece temiz kalpli insanlara nasip olduğu ve gören kişinin dileğinin kesinlikle kabul olacağı yaygın bir inanç.
Balıklıgöl’ün etrafında dolaşan ziyaretçiler, pürüzsüz pulları ve parlak rengiyle diğer balıklardan ayrılan bu mucizevi balığı görebilme umuduyla dakikalarca gölü izliyor. Bazı tanıklar rengini sarı, kimileri ise turuncu olarak tarif etse de, umutların odak noktası daima bu efsanevi balık olmayı sürdürüyor. Beyaz balığın varlığı yüzyıllardır anlatılan bir hikâye olsa da, efsane mi yoksa gerçek mi olduğu sorusu, gölün gizemini ve çekiciliğini artırıyor.
DİLEKLER BALIKLARA YEM OLUYOR
Asırlardır süregelen bu kutsal inanç doğrultusunda, Balıklıgöl'e gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, özel olarak satılan balık yemlerini alarak göle atıyor, bu esnada dualar ediyor ve dileklerini fısıldıyorlar. Kutsal balıklara yem atmak, dileklerin gökyüzüne ulaşmasına aracılık eden manevi bir ritüel olarak kabul ediliyor.
BAMİDİCİ: İNŞALLAH BENİM DİLEĞİM DE KABUL OLUR
İlk kez Diyarbakır'dan Şanlıurfa'ya gelen Okul Öncesi Öğretmeni mezunu Muhammed Nur Bamidici, Balıklıgöl'ü ziyaret edenler arasındaydı. Heyecanını gizleyemeyen Bamidici, kutsal sayılan gölde atanmak için dilek dilediğini belirtti:
"Daha önce hiç Şanlıurfa'ya gelmemiştim, ilk defa arkadaşlarımla geldim. İnsanlar tarafından kutsal sayılan bu yerde, ben de balık yemi alıp atanmak için dua edip dilek diledim. Arkadaşlarım da aynı şekilde dileklerini dilediler. Balıklara yem atıp dilek dileme inancının bu denli yaygın olması etkileyici. İnşallah benim dileğim de kabul olur."
DOĞAN: KIZIMLA BALIKLARA YEM ATTIK VE DİLEKLERDE BULUNDUK
Ailesiyle birlikte Diyarbakır'dan gelen Mizgin Doğan ise kızıyla birlikte Balıklıgöl'e olan meraklarını gidermek için yola çıktıklarını ifade etti. Doğan, "Ailem ve kızımla birlikte geldik. Kızımla balıklara yem attık ve dileklerde bulunduk. Dualarım hem kızım hem de ailem için" dedi.


0 Yorum