Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), taksi taşımacılığı sektöründe kayıt dışılıkla mücadele ve belge düzenine uyum sağlamak amacıyla yeni bir düzenlemeye gidiyor. GİB, taksilerde kullanılacak "taksi mali cihazı"nın zorunlu hale getirilmesiyle ilgili bir tebliğ taslağını kamuoyuyla paylaştı. Taslak, sektörün çeşitli paydaşlarından gelen görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlandı.
Yeni düzenlemeyle birlikte, taksiyle yolcu taşımacılığı yapan kişilerin, kayıtlı ekonomiye daha fazla katkı sağlamaları, belge düzenine uygun hareket etmeleri ve kartlı ödeme sistemlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu amaçla, taksimetreyle entegre olacak ve belirli teknik özelliklere sahip, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış "taksi mali cihazı"nın kullanımı zorunlu hale getirilecek.
SON TARİH 1 TEMMUZ
Tebliğ taslağına göre, taksimetre kullanımı zorunlu olan taksilerde, 1 Temmuz 2026 tarihine kadar onaylı taksi mali cihazlarının kullanılması gerekecek. Mevcut taksimetrelerin değiştirilmesi veya yeni mükellefiyet kurulması durumunda ise, taksimetrenin değiştirildiği ya da işe başlandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde onaylı cihazın kullanılmaya başlanması istenecek. Faaliyete başlamadan önce taksi mali cihazının aktif hale getirilmesi ise şart olacak.
YENİ PLAKALAR İÇİN 2027 TARİHİ BELİRLENDİ
Tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından, yeni plaka tahsisiyle faaliyete geçen mükellefler için taksi mali cihazı uygulaması 1 Ocak 2027 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek.
KARTLI ÖDEME ZORUNLULUĞU
Taksi mali cihazının kullanımıyla birlikte, taksiciler banka veya ödeme hizmet sağlayıcılarıyla üye iş yeri anlaşması yapmak zorunda olacak. Bu anlaşma, taksi mali cihazının kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde yapılacak. Kartlı ödeme talepleri, taksi mali cihazı üzerinden kabul edilecek.
TEKNİK DENETİMLER TÜBİTAK VE TSE TARAFINDAN YAPILACAK
Taksi mali cihazlarının ve bu cihazlarla entegre çalışan taksimetrelerin teknik denetimleri, GİB tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda TÜBİTAK ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından gerçekleştirilecek. Cihazlar, fiş düzenleyebilen veya e-belge düzenleyebilen olmak üzere iki farklı kategoride tanımlanacak.
ELLE TUTAR GİRİŞİ YASAKLANACAK
Yeni uygulamayla birlikte, taksimetre açıldığında taksi mali cihazındaki işlem otomatik olarak başlayacak. Ücretin hesaplanmasıyla eş zamanlı olarak cihazdaki işlem sonlandırılacak. Taksi mali cihazı, taksimetreden bağımsız olarak çalışamayacak ve fiş veya e-belge düzenleyemeyecek. Ayrıca, taksimetre ile cihaz arasındaki veri aktarımı otomatik olacak; elle tutar girişi yapılması kesinlikle yasaklanacak.


0 Yorum