Yarı fiyatına kiralık TOKİ dönemi! Önce İstanbul sonra Şanlıurfa…

Türkiye’de ilk kez uygulanacak kiralık sosyal konut projesinde, TOKİ konutları inşa edip alt gelir grubuna kura ile kiraya verecek. İlk teslimler 3 ay içinde yapılacak, projenin daha sonra Şanlıurfa’da da uygulanması bekleniyor. İşte kiralık sosyal konut projesinde merak edilenler...

Yarı fiyatına kiralık TOKİ dönemi! Önce İstanbul sonra Şanlıurfa…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de konut krizine çözüm arayışları kapsamında yeni bir model devreye giriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan “kiralık sosyal konut” projesiyle, dar gelirli vatandaşlar piyasa koşullarının oldukça altında kira bedelleriyle ev sahibi değil, devlet kiracısı olacak.

İLK DURAK İSTANBUL, SIRADA ŞANLIURFA….

Projenin ilk uygulama adresi, kira artışlarının en sert hissedildiği şehir olan İstanbul olarak belirlendi. Uygulamanın ilerleyen aşamalarda başta Şanlıurfa gibi büyükşehirler olmak üzere farklı illere de yaygınlaştırılmasını planlıyor.

MERKEZİ LOKASYONLARDA 15 BİN KONUT

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçirilecek proje kapsamında İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında toplam 15 bin konut inşa edilecek. Dikkat çeken en önemli detaylardan biri ise bu konutların şehir çeperlerinde değil, merkezi lokasyonlarda konumlandırılacak olması. İnşaatların 2 ila 3 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Başvuru süreci, projelerin tamamlanmasının ardından TOKİ tarafından yapılacak resmi duyuruyla başlayacak. Talep toplama aşamasının ardından, daha önceki sosyal konut projelerinde olduğu gibi noter huzurunda kura çekilecek ve hak sahipleri belirlenecek.

KURA İLE BELİRLENECEK, 3 YIL OTURULACAK

Kurada adı çıkan vatandaşlar, TOKİ ile kira sözleşmesi imzalayarak konutlara yerleşecek. Ancak bu modelde kiracılık süresi sınırlı tutuluyor. Buna göre, konutlar 3 yıllık periyotlarla kiraya verilecek. Süre sonunda mevcut kiracı tahliye edilecek, konut bakımdan geçirildikten sonra yeni bir hak sahibine tahsis edilecek. Böylece daha geniş bir kitlenin projeden faydalanması amaçlanıyor.

KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Projeden yararlanmak isteyenlerde ise belirli şartlar aranacak. Buna göre başvuru yapacak kişilerin üzerine kayıtlı herhangi bir konut bulunmaması ve belirlenen gelir sınırının altında olması gerekecek. Ayrıca memurlar, emekliler, engelliler ve kentsel dönüşüm kapsamındaki vatandaşlar için özel kontenjan ayrılması da gündemde.

1+1, 2+1 ve 3+1 tipinde planlanan dairelerde kira bedellerinin, serbest piyasa koşullarına kıyasla yaklaşık yarı yarıya daha düşük olması öngörülüyor.

TAKVİM NETLEŞMEYE BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projenin takvimine ilişkin yaptığı açıklamada, ilk etapta 2 bin konutun ağustos ayında teslim edileceğini duyurmuştu. Başvuruların ise haziran ve temmuz aylarında alınması planlanıyor.

Yeni model, artan kira fiyatları karşısında dar gelirli vatandaşlara nefes aldırmayı hedeflerken, sosyal konut politikalarında da farklı bir dönemin kapısını aralıyor.

 

Yarı fiyatına kiralık TOKİ dönemi! Önce İstanbul sonra Şanlıurfa…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.