Türkiye’nin pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da, üreticilere yönelik tarımsal uyarılar yapıldı. Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, arazi kontrollerinin ardından yaptığı açıklamada, pamukta yüksek verim için doğru tekniklerin ve zamanında müdahalenin önemini vurguladı.
Pamukta ilk gelişim sürecinin kritik olduğunu belirten Bilgin, tarlaların düzenli takip edilmesi gerektiğini söyledi. Toprak tavı uygun olduğunda çıkışın daha sağlıklı olacağını ifade eden Bilgin, seyrek çıkış yaşanan alanlarda kontrollü sulama yapılmasını ve kaymak tabakası oluşumunun önlenmesini önerdi. Ayrıca erken dönemdeki yabancı ot baskısına ve 4-5 yaprak dönemindeki thrips zararlısına karşı uyarıda bulundu.
Bitki besleme programlarının bilinçsiz yapılmaması gerektiğini kaydeden Bilgin, gübrelemenin toprak analizine göre planlanması gerektiğini belirtti. Kök geliştirici uygulamaların ve üst gübrelemenin zamanında yapılmasının bitkiyi güçlendireceğini, yanlış beslemenin ise verimi olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
SULAMA VE KÖK HASTALIKLARI
Aşırı sulamanın kök hastalıklarını artırabileceğine dikkat çeken Bilgin, sulamanın ihtiyaca göre yapılması gerektiğini vurguladı. Toprakta sürekli aşırı nem oluşmasının Fusarium ve Pythium gibi fungal kök hastalıklarına yol açabileceğini belirterek üreticileri dikkatli olmaya çağırdı.
Koza döneminde zararlı takibinin ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiren Bilgin; tahtakurusu, yaprak biti ve pembe kurt gibi zararlıların düzenli kontrol edilmesini önerdi. Pamuğun yaklaşık yüzde 40’ı açtığında ise koza açıcı ve yaprak döktürücü uygulamaların planlanması gerektiğini aktardı.
İLAÇ KULLANIMI VE UZMAN KONTROLÜ
Tüm ilaçlama, gübreleme ve tarımsal uygulamaların yetkili bayiler ile ziraat mühendislerinin kontrolünde yapılması gerektiğini belirten Bilgin, bilinçsiz pestisit kullanımının toprağa ve verime zarar verdiğini hatırlattı. Bilgin, doğru uygulamalarla başarılı bir sezon geçirilebileceğini ifade ederek üreticilere bereketli kazançlar diledi.
Kaynak: MUSTAFA EKİNCİ

0 Yorum