Kavurucu yaz sıcaklarının erkenden teslim aldığı Şanlıurfa’da, artık klimasız ortamda oturmak neredeyse imkansız hale geldi. Kentte sıcaklıklar şimdiden 40 derece barajını aşmış durumda. Meteoroloji uzmanları ise asıl tehlikenin yolda olduğunu belirterek, temmuz ve ağustos aylarında hissedilen sıcaklıkların 50 dereceyi de aşabileceği uyarısında bulunuyor.
ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA TABLO DAHA DA VAHİM OLABİLİR
İşin daha da endişe verici kısmı, küresel ısınma ve iklimsel değişikliklerle beraber, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da sıcaklık değerlerinin daha da tırmanacağı değerlendiriliyor.
ŞANLIURFA’YI KURTARACAK PROJE…
Bu tabloya rağmen Şanlıurfa, ne yazık ki uzun yıllardır kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarında Türkiye ortalamasının gerisinde kalmaya devam ediyor. Yaz aylarında 45-50 dereceleri bulan bu kavurucu sıcak dalgalarından kurtulmanın ise tek bir somut yolu var, kent genelinde acil bir ağaçlandırma seferberliği başlatmak.
Tam da bu noktada, Şanlıurfa Şûrâsı tarafından geçtiğimiz haftalarda duyurulan dev proje memleket için adeta can simidi niteliği taşıyor.
ADIM ADIM SERİNLİK: SICAKLIKLAR DÜŞECEK
Şûrâ tarafından hazırlanan projede, kent merkezinde ve kırsal alanlarda yapılacak geniş çaplı yeşillendirme çalışmalarıyla iklimin nasıl yön değiştirebileceği gözler önüne serildi. Rapordaki verilere göre düzenli ağaçlandırma sayesinde:
1 ila 3 yıl içerisinde: Yaz sıcaklıklarında 1-2 derece,
5 ila 10 yıl içerisinde: Sıcaklıklarda 2-3 derece,
10 ila 15 yıl içerisinde ise: Kent genelinde tam 3 ila 5 derece arasında düşüş yaşanabileceği belirtildi.
SADECE SERİNLİK DEĞİL, BEREKET DE GELECEK
Ağaçlandırma hamlesi sadece bizi sıcaktan kurtarmakla kalmayacak; hava kalitesinin iyileştirilmesine, toz bulutlarının azalmasına, erozyonun önlenmesine ve kuruma noktasına gelen su kaynaklarının korunmasına da doğrudan katkı sağlayacak. Üstelik projenin en dikkat çeken detaylarından biri de şu: Kent yeşillendikçe, kış aylarında Şanlıurfa'ya düşen yağış miktarı da gözle görülür şekilde artacak.

0 Yorum